Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli erakonna kristlik-demokraatliku liidu (CDU) Baieri sõsarpartei kristlik-sotsiaalse liidu (CSU) esimees Seehofer kinnitas erilisi suhteid Baieri ja Venemaa vahel ning meenutas Putinile viimase legendaarset külaskäiku Baieri tollase peaministri Edmund Stoiberi juurde 2006. aastal, kirjutab Süddeutsche Zeitung.

„Te tahtsite jääda tunniks, aga jäite keskööni,“ ütles Seehofer Putinile.

Putin naeratas. „Mul polnud mingit võimalust varem minema minna,“ ütles ta Saksa lehe teatel väga heas saksa keeles.

Seehofer on juba pikka aega märku andnud, et seab Venemaa-vastaste majandussanktsioonide mõtte kahtluse alla. Kolmapäeval, vahetult enne kohtumist Putiniga, seadis Seehofer sanktsioonid uuesti kahtluse alla. Seehoferi sõnul on sanktsioonidel „massiivne mõju“ Baieri majandusele, eriti põllumajandusele, ning need on koormavad ka Vene majandusele.

„Seetõttu peaks olema kõigi osapoolte huvides, et me jõuame nähtava aja jooksul muutusteni,“ ütles Seehofer lennul Moskvasse.

Eelkõige kritiseeris Seehofer sanktsioonide viimast järjekordset pikendamist: „Seal avaldub minu nägemuse järgi midagi sellist nagu automatism ja seda ei taha ma kindlasti mitte.“

Erimeelsusi Merkeliga ei tahtnud Seehofer siiski tunnistada. „Ma ei arva, et kantsler tahaks sanktsioone pikalt jõus hoida,“ ütles Seehofer.

Seehofer kinnitas, et reis Moskvasse valmistati ette kooskõlas liiduvalitsusega ning seda tervitasid nii Merkel kui ka välisminister Frank-Walter Steinmeier.

Saksa liiduvalitsuse Venemaa-volinik Gernot Erler süüdistas aga neljapäeval Seehoferit liiduvalitsuse selja taga tegutsemises.

„Meil on keegi, kes ei käitu välismaal solidaarselt,“ ütles sotsiaaldemokraat Erler raadiojaamale Deutschlandfunk.

Oma jutuga majandussanktsioonide kaotamisest läks Seehofer Erleri sõnul lahku nii Saksamaa kui Euroopa liinist. „See on poliitiline kahju,“ ütles Erler.