Berliinis toimunud konverentsil kodanike küsimustele avalikult vastanud Gabriel ütles, et kui veel mõned liikmesriigid peaks brittide eeskujul euroliidust lahkuma, võib see kogu liidu ohtu seada. „Brexit on halb, aga see ei kahjusta nii palju majandust kui kardetakse – see on pigem psühholoogiline probleem ja poliitiliselt on see probleem tohutu,“ ütles Gabriel. „Kui me korraldame Brexiti valesti, siis oleme suures hädas.“ Ta lisas, et seetõttu tuleb teha nii, et britid ei saaks jätta endale euroliidu eeliseid, võtmata samas kohustusi.

Asekantsler kritiseeris ka läbirääkimisi euroliidu ja USA vahel vabakaubanduslepingu (TTIP) sõlmimiseks. „Minu arvates on läbirääkimised USA-ga faktiliselt läbi kukkunud, ehkki keegi ei taha seda tunnistada,“ ütles Gabriel. Ta märkis, et 14 läbirääkimisvooruga pole seni üheski punktis üksmeelt leitud ja USA on euroliidu peale „vihane“ Kanadaga sõlmitud CETA-lepingu pärast.

Samuti kritiseeris asekantsler nädalavahetusel senisest teravamalt Merkeli rändepoliitikat, öeldes, et valitsusjuht alahindas probleemi ulatust. „Me oleme alati öelnud: on mõeldamatu, et Saksamaa võtaks iga aasta vastu miljon inimest,“ ütles Gabriel laupäeval antud intervjuus. Pühapäeval lisas ta, et riigi vastuvõtuvõimel on piir, tuues näiteks, et Saksamaale on sisserände tõttu tekkinud 300 000 uut koolilast, kelle koolitamiseks puuduvad õpetajad.