Strasbourgi istungitesaalis laureaatide nimed välja kuulutanud Schulzi sõnul näitab Nadia Muradi ja Lamiya Aji Bashari tunnustamine, et nende võitlus ei ole olnud asjata. „Näitame, et oleme neid valmis abistama võitluses Islamiriigi kehtestatud julma korra vastu, mille all endiselt paljud kannatavad,“ ütles Schulz. „Neil õnnestus põgeneda Euroopasse ja leida endale siin varjupaik.“

Laureaatidest lähemalt

Aji Bashari ja Muradi kodukülas, Iraagis Sinjari piirkonnas asuvas Kocho külas, tappis nn Islamiriik 3. augustil 2014 kõik mehed. Pärast tapatalgut võeti naised ja lapsed orjaks. Kõik noored naised, sealhulgas Aji Bashar ja Murad, ning nende õed, viidi väevõimuga minema. Neid müüdi ja osteti korduvalt ning kasutati seksiorjadena.

Murad kaotas Kocho tapatalgus kuus venda. Ka tema ema tapeti – nende 80 vanema naise hulgas, keda peeti seksuaalselt väärtusetuks. Aji Bashari ja tema kuut õde kasutati seksiorjadena. Islamiriigi (IS) võitlejad müüsid teda viis korda käest kätte ning Mosulis sunniti teda pomme ja pommiveste valmistama. IS hukkas tema vennad ja isa.

Novembris 2014 õnnestus Muradil naabripere abiga põgeneda. Naabrid toimetasid ta ISi kontrolli all olevast piirkonnast salaja välja, nii et ta pääses ühte Põhja-Iraagi põgenikelaagrisse ja sealt edasi Saksamaale. Aasta hiljem, 2015. aasta detsembris, esines Murad ÜRO Julgeolekunõukogu kõigi aegade esimesel inimkaubanduse probleemile pühendatud istungil jõulise kõnega, milles kirjeldas enda kogetut.

Septembris 2016 sai temast ÜRO uimastite ja kuritegevuse vastu võitlemise büroo (ONUDC) hea tahte saadik, kes kaitseb inimkaubanduse tõttu kannatanute väärikust, osaledes ülemaailmsetes ja kohalikes toetusalgatustes, mille eesmärk on tõsta teadlikkust inimkaubanduse loendamatute ohvrite kannatustest. Euroopa Nõukogu tunnustas teda 2016. aasta oktoobris Václav Haveli inimõiguste auhinnaga.

Aji Basharil õnnestus pärast mitut edutut katset lõpuks põgeneda tänu oma perele, kes maksis tema eest kohalikele salakaubavedajatele. ISi võitlejatest jälitatuna sattus ta Kurdistani piiri ja Iraagi valitsuse kontrolli all oleva territooriumi suunas pagedes maamiinile. Plahvatuses hukkus kaks tema kaaspõgenikku, ta ise sai haavata ja kaotas peaaegu nägemise.

Siiski õnnestus Aji Basharil pääseda ja ta saadeti seejärel ravile Saksamaale, kus toimus kohtumine ellujäänud õdedega. Pärast paranemist on Aji Bashar aktiivselt levitanud teavet jeziidi kogukonna katsumuste kohta ning ta abistab ISi orjaikke ja julmuste all kannatanud naisi ja lapsi.

Nominendid

Muradi ja Aji Bashari kõrval kandideersid tänavu inimõiguspreemiale ajakirjanik Can Dündar ja teised Türgi väljendusvabaduse kaitsjad ning krimmitatarlaste juht Mustafa Džemilev.

Sahharovi auhind

Sahharovi auhinda mõttevabaduse eest annab Euroopa Parlament välja igal aastal. Selle tunnustuse on alates 1988. aastast pälvinud inimõiguste ja põhivabaduste eest seisvaid üksikisikud ja organisatsioonid. Auhinnarahaks on 50 000 eurot. Mullu pälvis Sahharovi preemia Saudi Araabias vangistuses viibiv blogija ja vabamõtleja Raif Badawi.

Sahharovi auhinna kandidaadi ülesseadmiseks on vaja vähemalt 40 parlamendiliiget või ühte fraktsiooni. Parlamendi väliskomisjoni ja arengukomisjoni hääletuse tulemusel jääb esitatud kandidaatidest sõelale kolm ning lõpuks valib nende hulgast laureaadi EP esimeeste konverents.