Kurdi rahvusega asustatud Põhja-Iraagis tapeti kokku umbes 100 000 inimest, muu hulgas hävitati keemiarelvaga terveid linnu ja külasid, teatab Fox News.

Kurdide vastase kampaania nimi oli “anfal”, mis araabia keeles tähendab sõjasaaki. Kampaania eesmärk oli puhastada Iraani piiri äärne ala Saddami režiimile ebalojaalsetest kurdidest ning hävitada nende iseseisvuspüüdlused.

Saddam süüdistas kurde koostöös iraanlastega, kellega Iraak pidas samal ajal verist sõda. Kampaania käigus hävitati tuhandeid külasid, kust elanikud kas ära küüditati või lihtsalt tapeti.

Eritribunali süüdistuse kohaselt kasutati ka keemiarelva, et “tappa või sandistada maaelanikke ja ajada neid kodudest välja.”

Peale Saddami enda on süüdistused esitatud veel tema nõbule Ali Hassan Majidile ehk “Keemia-Alile”, endisele kaitseministrile Sultan Hashim Ahmadile, endisele luureülemale Saber Abdul Azizi al Dourile, endisele Vabariikliku Kaardiväe juhile Hussein al Tikritile, endisele Ninive provintsi kubernerile Taher Tafwiq al Anile ja endisele kõrgele sõjaväejuhile Farhan Mutlaq al Jubourile.

Saddam ja veel seitse isikut on alates eelmisest aastast olnud tribunali alla 1982. aastal Dujaili linna juures korraldatud massimõrva eest. Kohtupidamine on lõppemas, järgmisel kuul esitab kaitse veel kaitsekõne. Juhul, kui tribunal mõistab kohtualused süüdi, ootab neid ilmselt surmanuhtlus. Juhul, kui neid surma ei mõisteta, peetakse kahte kohtuprotsessi paralleelselt.