Teisipäevasel istungil rääkisid viis tunnistajat hirmutegudest, mille korraldajaks on süüdistuse kohaselt Saddam, sel nädala annab oma tunnistusi veel kaks tunnistajat, teatab Fox News.

Kohus valmistus istungit pärast tunnistuste kuulamist lõpetama, kui Saddam püsti hüppas ja teatas, et kohus kutsub tunnistajaid meelega just siis välja, kui nad on kurnatud.

Lisaks nurises eksdiktaator, et ta pole juba mitu päeva saanud aluspesu vahetada, duši alla ja trenni teha. „See on terrorism,” teatas Saddam.

Kohtu eesistuja Rizgar Mohammed Amin katkestas Saddami jutu ning teatas, et istung jätkub kolmapäeval. Selle peale ütles Saddam kohtunikule ja „kõigile Ameerika agentidele”, et nad läheks põrgu ning teatas, et tema enam kohtusse ei tule.

Teisipäeval andis tunnistusi naise, kes rääkis, kuidas Saddami käsilased teda teismelise tüdrukuna peksid ja riidest lahti kiskusid. Ta ei öelnud, et teda vägistati, kuid vihjas sellele korduvalt.

Tunnistaja A nime all esinenud naine meenutas, kuidas ta võeti vahi alla pärast 1982. aastal toimunud Saddami-vastast mõrvakatset. Naine kinnitas ka, et Saddami-aegne Abu Ghraibi vangla oli kohutav piinamiskeskus.

Tunnistajad saavad oma nime jätta avalikuse ees varjatuks, kui nad seda soovivad. Sel juhul saab kaitse nende nimed teada konfidentsiaalselt. Kaks tunnistajat esines teisipäeval avalikult oma nimede all.

Saddam on praegu kohtu all 1982. aastal peale tapmiskatset korraldatud veresauna eest, mille ta korraldas kättemaksuks Dujaili linnas. Vähemalt 140 inimest hukati repressioonide käigus ilma kohtuta.