Raporti kohaselt said Galloway ja Pasqua naftat, mille hiljem soodsalt maha müüsid. Vastutasuks tegid nad poliitilist lobitööd, et Saddami režiim püsima jääks, teatab Fox News.

Mõlemad poliitikud on süüdistused kategooriliselt tagasi lükanud.

Galloway visati Iraagi sõja vastasuse eest Briti valitsevast Tööparteist välja. Samas pääses ta äsjaste valimistel vasakäärmusliku platvormiga sõltumatu saadikuna taas parlamenti.

Minnesota vabariiklasest senaator Norm Colemani sõnul paljastab värske raport, kuidas Saddam Hussein programmi “Nafta toidu vastu” enda kasuks pea peale pööras, et hüvitada oma poliitiliste liitlaste nagu Pasqua ja Galloway tegevust.

“Nafta toidu vastu” programm oli algselt ette nähtud selleks, et aidata pärast Lahesõda majandussanktsioonide alla sattunud Iraagil varustada end toidu, medikamentide ja muu humanitaarkaubaga.

Programm kujunes aga kiiresti ulatuslikuks korruptsiooni allikaks, mille kaudu Saddam ostis riiki embargo all olevat kaupa ja relvi ning maksis kinni välisdiplomaatide ja poliitikute lobitöö.

64 miljardi dollari suuruse programmi käigus kasutati kümneid miljardeid dollareid korruptiivselt, andes Iraagi-meelsetele poliitikutele, aktivistidele, diplomaatidele, ärimeestele ja ajakirjanikele naftamüügi vautšereid. Vautšerite müügi puhul teenisid nende omanikud miljoneid dollareid vaheltkasu.

Pasqua sai naftamüügi vautšereid 11 miljoni barreli ulatuses, Galloway 20 miljoni ulatuses.

Nii Pasqua kui ka Galloway kritiseerisid teravalt ja aktiivselt ÜRO sanktsioone ja relvainspektsioone Iraagi vastu ning olid ägedad sõjavastased.

Iraagi endiste tippametnike kinnitusel kasutas Galloway oma naftatehingute varjamiseks laste verevähi heategevusfondi.

Galloway vastu esitas sarnaseid süüdistusi juba 2003. aprillis Briti leht Daily Telegraph, kuid Galloway kaebas lehe kohtusse ning sai laimu eest hüvitust.