USGS-i teatel jäi Eesti aja järgi kell 03.12 ööl vastu kolmapäeva toimunud maavärina epitsenter 5,8 kilomeetri sügavusse 81 kilomeetrit Saalomoni saarestikku kuuluvatest Santa Cruzi saartest läände. Maavärinale järgnesid järeltõuked, mille tugevuseks mõõdeti 6,4 ja 6,6 magnituudi, vahendab BNS.

Tsunamihoiatuskeskus tühistas varem väljastatud hiidlainehoiatuse.

Saalomoni saarte piirkonda on viimastel nädalatel tabanud terve rida maavärinaid.

Tsunamihoiatuskeskus väljastas varem maavärina tugevust hinnates hiidlainehoiatuse Saalomoni saartele, Vanuatule, Naurule, Paapua Uus-Guineale, Tuvalule, Uus-Kaledooniale, Kosraele, Fidžile, Kiribatile ning Wallise ja Futuna saartele.

"Merevee taset hinnates saame järeldada, et maavärina tagajärjel tekkis tsunami, mis võis tekitada kahju maavärina epitsentri lähedal asuvatele rannikualadele, kuid võis mõjutada ka kaugemalasuvaid rannikualasid," öeldi keskusest.

Keskuse andmeil täheldati Santa Cruzi saarestiku peamisel saarel Ndendes asuval Latal 90 sentimeetri kõrguseid laineid.

"Me saame tsunami teket kinnitada," ütles AFP-le Geoscience Australia seismoloog David Jepsen, kelle sõnul on sõltumata hiidlainest tegemist võimsa maavärinaga.

Saalomoni saarte pealinna Honiara elanike sõnul maavärinat pealinnas tunda polnud, kuid haiglaallikate sõnul hävitas maavärin saartel mitu küla.

"Meile laekuva informatsiooni kohaselt purustas maavärin rannikualadel Latast läänes ja lõunas mitu küla, kuigi me ei saa seda veel kinnitada," ütles Lata haigla juht AFP-le.

Saalomoni saarte riikliku katastroofi haldamise büroo ametnikud tundsid muret idapoolse Temotu provintsi pärast.

"Tegemist on provintsiga, mis peaks saama esimese hoobi, juhul kui maavärin oli piisavalt võimas, meile on teada, et nad tundsid maavärinat" ütles anonüümsust palunud ametnik AFP-le.

Ametniku sõnul kinnitasid esialgsed teated piirkonnast, et tsunami tõepoolest tekkis, kuid täpsemat informatsioon tal ei ole.

Saalomoni saared asuvad tektooniliselt aktiivsel nn Vaikse ookeani tuleringil.