Saakašvili sõnul on see relvatehing ebatavaline ja riskantne ning võib olla omamoodi Moskva altkäemaksuks Prantsusmaale selle eest, et Pariis ei sunniks Venemaad täielikult Gruusiaga sõlmitud vaherahu tingimusi täitma, kirjutab The Wall Street Journal.

Just Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy vahendusel peeti augustis 2008 toimunud Tbilisi ja teiselt poolt Gruusiast eraldunud Lõuna-Osseetia, Abhaasia ja Venemaa vahelise sõja vaherahu läbirääkimisi.

Londonis viibiv Saakašvili ütles, et juhul kui Vene peaminister Vladimir Putin saab tanke, laevu, rakette, siis muutub olukord väga riskantseks. Riigipea sõnul on ta mitteametlikult Pariisiga kopterikandja tehingu osas vestelnud, kuid ametlikku protesti Tbilisi esitanud pole.

RIA Novosti märgib viitega Gruusia meediale, et Saakašvili on lubanud Sarkozyga Mistrali müügi teema üles võtta. Gruusia president teatas, et „kopterikandja abil saab Venemaa paari tunniga hõivata suvalise Musta mere piirkonnas oleva Ida-Euroopa riigi“.

Mistral

Lisaks mõistis Saakašvili hukka Moskva kavatsuse hankida endale prantsuse soomustehnikat — Gruusia riigipea pelgab, et neid võidakse kasutada sissetungiks naaberriikidesse.

Firma Panhard General Defense VBL on aga teatanud, et läbirääkimised on alles algstaadiumis. Lisaks väidetakse, et nende toodetud tehnikat kasutatakse tavaliselt rahutagamise eesmärkidel ja see ei saa kuidagi suurendada Venemaa pealetungi potentsiaali.

Samas on ametkond, mis tegeleb Vene siseministeeriumi tehnilise varustamisega teatanud, et neil pole kavas osta prantslastelt kergeid soomusautosid.

Prantsusmaa andis veebruari algul nõusoleku Venemaale moodsa Mistral-tüüpi dessantlaeva müümiseks ja kaalub Moskva taotlust veel kolme ostmiseks. Samas pole Vene julgeolekunõukogu teatel veel lõplikku ostuotsust tehtud. Tegu oleks esimese suurema relvatehinguga Venemaa ja NATO liikmesriigi vahel.

32 300 tonnise (täislastis) ja 199-meetrise Mistral klassi dessantlaeva omamine tõstaks märgatavalt Vene armee võimet kiirete rünnakute läbiviimiseks. Mistral võib rannikuvetesse ankrusse jääda ja sealt dessante — inimjõudu, koptereid ja soomukeid maale saata.

Mistrali esitlus Peterburis