Leedu riigipead peeti sõjaväeliste teenete eest antava ordeni vääriliseks „eelmisel aastal Gruusia-Vene sõja ajal üles näidatud kangelaslikkuse eest", teatab infoagentuur Interfax.

2008. aasta augustikuise konflikti ajal saabus Adamkus Tbilisisse.

„See inimene viibis meie jaoks kõige raskematel minutitel Gruusias koos mitmete oma kolleegidega ja hoolimata sellest, et venelased ähvardasid lennuki viie riigi (nende seas ka Eesti riigipea) presidentidega alla lasta, Adamkus alla ei vandunud," ütles Saakašvili.

Tänumaks Leedu rahva toetuse eest avasid mõlema riigi presidendid Tbilisi kesklinnas Tšonkadze tänaval Vilniuse-nimelise haljaku.

„Kui okupandid tungisid Gruusiasse, siis toimusid Vilniuse kesklinnas Gruusia toetusaktsioonid, müüdi mitusada tuhat Gruusia lipukest ning kultuuritegelased korraldasid linnas meie riigi toetuseks kontserte. Tänuks selle eest saab nüüd Tbilisis olema Vilniuse skväär," rääkis Saakašvili haljasala avamisel.

Adamkus lubas oma vastukõnes, et Leedu hakkab toetama Gruusiat rahvusvahelistes organisatsioonides.

Ühe Gruusia riigi rajaja, 5. sajandil elanud Ibeeria vürsti Vahtang I Gorgasala orden asutati Gruusia parlamendi poolt 1992. aastal. Sellega autasustatakse sõjaväelasi ja politseinikke vapruse ja oskusliku tegevuse eest.  

Lisaks annetatakse ordenit ka välisriikide kodanikele, kes on näidanud üles vaprust ja eneseohverdust võitluses Gruusia iseseisvuse ning territoriaalse terviklikkuse eest.