Rumsfeld rääkis ajakirjanikele, et Luurekeskagentuuri (CIA) tollane direktor George Tenet palunud tal novembris “võtta vahi alla Iraagi kodanik, kes arvatakse olevat Ansar al-Islami kõrge liige”. USA peab Ansar al-Islami terrorirühmituseks.

“Ja me tegime seda. Meil paluti seda isikut mitte kohe (Rahvusvahelises Punase Risti Komitees-ICRC) registreerida. Ja nii me tegime,” sõnas Rumsfeld, kellele president George W. Bush oli mõni tund varem taas kindlat toetust avaldanud.

Iraaklane on tänini vahi all ja Rumsfeldi kinnitusel koheldakse teda inimlikult.

Kaitseminister ei selgitanud, miks ta nii tegi, kuid ütles, meest on hakatud Genfis asuvas ICRC-s registreerima.

Genfi konventsioon ja teised rahvusvahelised seadused näevad ette vangidest Punasele Ristile teatamist.

USA on alustanud ulatuslikku juurdlust Iraagi ja Afganistani USA vanglates aset leidnud väärkohtlemiste asjus.

Rumsfeld ütles, et registreerimata jätmise puhul oli tegu üksikjuhtumiga, kuid küsimusele, kas USA-l on Punase Risti teadmata Iraagis ka teisi “kummitusvange”, andis ta ebamääraseid vastuseid.

“Teda koheldakse inimlikult. Mingeid probleeme siin ei ole. Ta ei olnud Abu Ghraibis. Ta ei ole seal ka nüüd. Minu teada ei ole ta seal kunagi olnud,” ütles Rumsfeld vangide piinamise ja mõnitamise tõttu kurikuulsaks saanud Bagdadi lähedasele vanglale viidates.

USA ametnike sõnul peeti kõnealust meest Bagdadi lennujaama lähedal eriti range režiimiga Camp Cropperi kinnipidamiskeskuses.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights First teatas neljapäeval avaldatud raportis, et Ühendriikidel on maailmas üle 20 salajase kinnipidamiskeskuse, kus hoitakse vange Punase Risti teadmata.

Bush aga avaldas Punase Risti kaebusele vaatamata neljapäeval Rumsfeldile toetust.

“Ma ei ole oma kaitseministris pettunud. Ta teeb uskumatult head tööd ja Ameerika on õnnelik, et ta on sellel kohal, kus ta on,” ütles Bush.