Rumsfeld taganes sellega sõjaeelsetest väidetest, et Saddami ja al-Qaeda kontaktid olid kestnud üle aastakümne. “Vastus sellele küsimusele on liikunud luureteenistuses aasta jooksul väga hämmastaval viisil,” ütles Rumsfeld USA Välissuhete Nõukogus publikule, vastates küsimusele, millised olid Saddami suhted al-Qaedaga.

Rumsfeldi sõnul olid luureteenistustel erinevad arvamused sellest suhtest. “Minu teada ei ole ma näinud ühtegi tugevat, kindlat tõendit, mis neid kahte ühendaks,” rõhutas minister.

Väide Iraagi režiimi seotusest 2001. aastal 11. septembri terroriakte korraldanud võrgustikuga oli üks ettekäändeid sõja alustamiseks Saddam Husseini vastu.

Rumsfeld kinnitas 2002. aasta septembris, et USA-l on “usaldusväärset” teavet, mille kohaselt arutasid al-Qaeda ja Iraak mittekallaletungi leppeid ja terroristide redupaikade küsimust ning al-Qaeda liidrid otsisid Iraagis kontakte massihävitusrelvade hankimiseks.

Rumsfeld ütles esmaspäeval, et ta oli toetunud Luurekeskagentuuri (CIA) informatsioonile. Tundus, et ta süüdistas eriteenistust selle eest, kuidas al-Qaeda ja Saddami suhteid kujutati. “On raporteid Saddam Husseini eriteenistuse inimeste kohtumistest ühes või teises riigis al-Qaeda inimestega, mis võib millelegi vihjata või mitte,” selgitas Rumsfeld.

“Nende tegelaste suhted on keerulised. Need kujunevad ja muutuvad aja jooksul. Tihti on erinevatel võrgustikel ühised rahastajad,” lisas Rumsfeld. Rumsfeld märkis, et Iraak oli kantud USA välisministeeriumi koostatud terrorinimekirja ning Bagdad toetas rahaliselt palestiinlastest enesetapuvõitlejaid.

Rumsfeld ütles, et enamus al-Qaeda kõrgetest liidritest olid andnud Osama bin Ladenile truudusvande. “Ma ei usu, et (Abu Mussab al-) Zarqawi, Iraagi võrgustiku peamine liider, on sellist vannet andnud, kuigi nad on kaks tera ühes katlas, pidades silmas seda, mida nad teevad,” sõnas Rumsfeld.

Zarqawi väidetav kohalolek Bagdadis enne sõda oli USA administratsiooni kinnitusel kindel tõend Saddami suhetest al-Qaedaga. Rumsfeld ütles kaks aastat tagasi, et al-Qaeda kõrgete liikmete kohalolekut Bagdadis kinnitavad “kindlad tõendid” ning ameeriklastel on usaldusväärseid andmeid aastakümne vältel toimunud kontaktidest, mis sagenesid pärast 1998. aastat.