Rumsfeldi sõnul liiguvad mässulised üle Iraagi piiride Süüria ja Iraani vahet, kus saavad varjupaika, teatab BBC.

Samas kinnitas ta, et Iraagi enda julgeolekujõud kasvavad ning tugevnevad pidevalt ning pole kahtlust, et lõpuks suudetakse valitsusvastased maha suruda.

Pärast mõningast vägivalla taandumist jaanuari lõpul toimunud valimiste järel on aprillist alates julgeoleku olukord Iraagis taas halvenenud. Põhiosa hukkunuid on iraaklased, kes töötavad kas julgeolekujõududes, osalevad poliitikas või on tööl elutähtsates tööstusharudes.

Rumsfeldi sõnul on Iraagis tehtud mitmed tähtsad sammud edasi, kuid vastuseks küsimusele, kas julgeoleku olukord on paranenud vastas ta „statistiliselt kahjuks mitte”.

Ometi leiab Rumsfeld, et üldine olukord on pidevalt muutunud paremaks. „Paljud halvad asjad, mis oleks võinud juhtuda, pole juhtunud,” ütles ta.

USA enda armee peaülesandeks on praegu mässulistega võitlemise asemel kujunenud Iraagi armee tugevdamine. Rumsfeldi sõnul on selge, et koalitsiooniväed ei ole need, kes mässu maha suruvad, seda peavad tegema iraaklased ise. „See juhtub, kui iraaklased hakkavad uskuma oma riigi tulevikku.”