Leht teatas kõrgetele Pentagoni ja luureametnikele viidates, et vangi, keda peeti väärtuslikku infot valdavaks terroristiks, varjati koos teiste nn kummitusvangidega, et Rahvusvaheline Punase Risti Komitee ei saaks nende kohtlemist ja kinnipidamistingimusi uurida.

Timesi sõnul andis Rumsfeld korralduse möödunud aasta novembris tänavu juuni algul ametist lahkunud Luurekeskagentuuri (CIA) direktori George Teneti palvel. Vang, keda palve puudutas, arvatakse olevat rühmituse Ansar al-Islam juhtliige, kuid tema nime ei ole avalikustatud. Teda peeti Bagdadi lennuvälja lähedal Camp Cropperi vanglas.

Washington seostab Ansar al-Islami Al-Qaedaga ja süüdistab mõnedes Iraagis tehtud rünnakutes.

Kurikuulsas Abu Ghraibi vangla väärkohtlemisjuhtumeid uurinud kindralmajor Antonio Taguba kritiseeris märtsis “kummitusvangide” pidamist kui rahvusvaheliste seaduste rikkumist.

Pentagon ja luureametnikud ütlesid Timesil, et vangide registreerimata kinnipidamine algperioodil lähtub USA administratsiooni seisukohast, et need isikud on sõja tingimustes jätkuvalt ohtlikud.

“Kui nad juba sõjaväe valve alla antakse, kaotavad inimesed nende jäljed,” seletas üks kõrge luureametnik.

Ametnik kirjeldas kõnealust vangi kui inimest, kes tegeles aktiivselt USA vägede vastu suunatud operatsioonide planeerimisega nii Iraagis kui väljaspool.

Mees olevat tänini vahi all, aga küsitletud on teda vaid üks kord.