Kildagaasi otsingute vastu meelt avaldanud külaelanikud kurdavad, et politsei kasutas nende vastu liigset vägivalda, vahendas The Guardian.

Tõenäoliselt suure gaasimaardla otsas asuvas Pungesti külas on valdavalt rahulikud meeleavaldused kestnud juba ligi kaks kuud.

Sel esmaspäeva varahommikul saabusid külla Rumeenia eriüksuslased, kes asusid Chevroni veokitele meeleavaldajate seast läbi teed tegema.

Pealtnägijate väitel meenutas nende tegevus sõjalist operatsiooni, mille käigus võeti kogu küla enda kontrolli alla. Kõik ligipääsuteed blokeeriti politseibussidega ning mitte kellelgi ei lubatud 24 tunni jooksul külla siseneda ega sealt väljuda.

Kuna ka ajakirjanikke piirkonda ei lubatud, siis on juhtunu detailid suhteliselt hägused. Rumeenia kohalikud ajalehed kirjutavad, et operatsiooni käigus sai politseinike käest peksa 30-40 inimest.

Selleks ajaks, kui võimud piiramisrõnga katkestasid, oli Chevroni meeskond rajanud uurimistööde tegemise koha juurde viiva uue tee, püstitanud puurimiskoha ümber metallaia ning oma turvateenistuse valvesse pannud.

Rumeenia peaminister Victor Ponta ütles, et eriüksuslaste tegevus jäi sajaprotsendiliselt seaduse piiresse ja ühtlasi soovis ta neile eduka operatsiooni puhul palju õnne.

Täna murdsid sajad külaelanikud Chevroni poolt katsepuurimisteks omandatud territooriumile ja rebisid püstitatud aia maha. Seni pole kuulda olnud võimude poolsest vastusammust, vahendas Reuters.

Chevron teatas, et peatab ajutiselt kildagaasi otsingud kõnealuses piirkonnas.

Rahva pahameel on tingitud sellest, et kildagaasi ammutamismeetod, mida Chevron kasutada plaanib, võib põhjustada õhu- ja veereostust.