Rumeenias on alates 2016. aasta lõpust leetritesse nakatunud umbes 12 000 inimest, kellest 46 on surnud, vahendab AFP.

Surnutest 39 on olnud alla kolmeaastased lapsed, kes ei olnud vaktsineeritud.

„Inimesed on umbusaldavad, sest nad loevad internetist igasuguseid asju,” ütles Rumeenia lõunaosas asuva Prahova maakonna tervishoiuvõimude esindaja Silvana Dan, viidates viimasel ajal levivatele kuulujuttudele, et vaktsineerimine põhjustab autismi. Märtsis suri Prahovas 11-kuune tüdruk, keda vanemad olid keeldunud vaktsineerida laskmast.

Leetrid on ülimalt nakkav viirushaigus, mis levib eriti laste hulgas, kuid on suuresti kontrolli alla saadud. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) teatel vähenes leetrite põhjustatud surmade arv 550 100-lt 2000. aastal vähem kui 90 000-le 2016. aastal.

Kogu maailma tervishoiuvõimude õuduseks on see edu avalikkuse valvsuse uinutanud ja seatakse kahtluse alla vaktsineerimise vajalikkust.

„Põhjused, miks inimesed ei ole vaktsineeritud, on erinevates elanikkonnagruppides erinevad,” kommenteeris WHO esindaja Rumeenias Miljana Grbić AFP-le. „Meie uuring näitab, et on üksikasju, nagu näiteks teenuste käepärasus, haridus, perearstide toetus, kogukonna toetus ja teiste samas olukorras olijate toetus, mis mängivad siin suurt rolli.”

Bacău maakonnas Valea Seacăs suri veebruaris leetritesse kümnekuune tüdruk.

„Tema vanemad keeldusid kirjalikult oma laste vaktsineerida laskmisest pärast telesaadete nägemist, kus öeldi, et vaktsiinid tapavad,” rääkis kohalik linnapea Ion Pravăț AFP-le.

Rumeenia nakkushaiguste järelevalve ja kontrolli riiklik keskus teatas, et enamik leetrite juhtumeid esineb mahajäänumates kogukondades, enamasti romade hulgas, kellel ei ole tihti ligipääsu perearstile või kui on, siis pöördutakse arsti poole ainult hädaolukordades.

Kohalikud võimud loodavad, et probleemi aitavad lahendada romadest tervishoiutöötajad. Üks neist on Aurelia Oprisan Boldești-Scăenis.

„Paljud inimesed on pressi poolt negatiivselt mõjutatud, nii et ma räägin neile, et see, mida nad kuulevad, ei ole tõsi,” ütles Oprisan.

On märke, et see lähenemine võib töötada. „Ma ei taha teile valetada. Alguses kartsin mina ka, sest olin kuulnud, et võib olla probleeme, näiteks halvatuse tekkimine,” ütles Anișoara Iorga. „Aga siis ma lasin oma lapsed vaktsineerida ja neil polnud üldse mingeid probleeme.”

Vaktsiinide vastased grupid on muutunud üha aktiivsemaks, ütles arst ja sotsiaaldemokraadist parlamendi liige Florin Buicu, kes on parlamendi tervishoiukomitee esimees.

Meditsiiniprofessionaalid on raevus. „Me peame kaitsma teaduslikku tööd, samas kui informatsiooni, millel ei ole sellist alust, võetakse tõena,” kurtis Rumeenia mikrobioloogia liidu esimees Alexandru Rafila.