Esialgsete tulemuste järgi toetas tsentristlikku liberaali Iohannist 36% ja Sotsiaaldemokraatliku Partei (PSD) liidrit Dăncilăt 24% valijatest, vahendab Deutsche Welle.

Korruptsiooni vastu võitleja Iohannis on teeninud ära lääneriikide kiituse õigusriigile kindlaks jäämise eest ning usutakse, et ta võidab teises voorus.

Dăncilă oli kuni eelmise kuuni Rumeenia peaminister, aga siis kukutati PSD korruptsioonisüüdistuste tõttu umbusaldushääletusega võimult. Eelmisel nädalal kiitis parlament heaks uue üleminekuvalitsuse, mida juhib tsentristliku Rahvusliku Liberaalse Partei esindaja Ludovic Orban, kes jääb peaministriks ilmselt kuni järgmisel aastal toimuvate parlamendivalimisteni.

Rumeenia presidendil on rohkem kui tseremoniaalne roll. Ta on relvajõudude ülemjuhataja, nimetab peaministri ja võib vetostada parlamendi vastu võetud seadusi.

Vaatlejate sõnul võib Iohannise võit suurendada Rahvusliku Liberaalse Partei võimalusi moodustada pärast parlamendivalimisi tugevam koalitsioon ja taastada investorite usaldus, mida on õõnestanud poliitiline ebastabiilsus ja suured avalikud kulutused.