Uuringufirma Novus läbi viidud avaliku arvamuse küsitlusest selgus, et 83 protsenti kahtleb Rootsi kaitsevõimekuses. Kümme protsenti ei osanud vastata ja kõigest kuus protsenti oli riigi võimekuses end kaitsta kindel.

"Ennekõike arvan ma, et inimestel on valearusaam sellest, mille eest Rootsi end kaitsma peaks," ütles kaitseminister Karin Enström kohalikule uudistekanalile TV4.

"Mingit otsest ohtu Rootsile hetkel ei ole," kinnitas Enström.

Rootsi kaitseväe juhataja Sverker Göransoni sõnul on riigi kaitsevõimekus nii kesine, et sõjalise rünnaku korral suudetaks vastu pidada maksimaalselt nädal aega.

Rootsi Kuningliku Sõjateaduste Akadeemia veebruaris avaldatud raporti hinnangul usuvad militaareksperdid, et Rootsi ei suudaks sõjalise kallaletungi korral end nädalatki kaitsta, sest relvajõududel pole selleks piisavalt vahendeid.

Vene raskepommitajad harjutasid suurel reedel väidetavalt rünnakut Rootsi vastu

Lihavõttenädalavahetusel harjutasid Vene õhujõud raskepommitajatega sihtmärkide ründamist Rootsis. Venelased tulid üllatuslikult keset ööd, kui Rootsi selleks valmis ei olnud. NATO siiski reageeris ja saatis välja oma hävituslennukid, kirjutas aprillis Rootsi ajaleht Svenska Dagbladet.

Rootsi parlamendi Riksdagi otsusega peavad ka kaitsejõud olema intsidentideks viivitamatult valmis. Kuid suurel reedel oli tegelikkus midagi muud.

Üks Svenska Dagbladeti allikatest, kes on Rootsi kaitsevalmidusega hästi kursis, ütles, et asi on väga tõsine.

"Kohe, kui me avastasime lennukid eemal Soome lahel, oleks pidanud valmisoleku taset tõstma ja Rootsi hävitajad üles saatma. Meil polnud aga ilmselt mingit valmisolekut ega sihikut paigas."

Õli valas tulle ka Venemaa riigitelevisiooni sketšisaade Yesterday Live, kes tegi Rootsi kaitsevõimetusest pilavideo, milles Göransson kurdab Abba laulu "Mamma Mia" saatel idast tuleva ohu üle.

Rootsi kaitse-eelarve moodustab riigi sisemajanduse kogutoodangust 1,2 protsenti. Mõne aastaga on riigikaitse osa SKT-st kärbitud 0,3 protsenti.

Rootsi ei kuulu NATOsse ja on end deklareerinud sõjaliselt neutraalseks.