Rootsi riigikantselei pressiesindaja Anna Dahlén kinnitas, et neil oli probleeme, kuid keeldus julgeolekukaalutlustel muudest kommentaaridest, vahendab The Local.

„Veebileht ei ole olnud maas kogu päeva, aga ta on olnud maas ajutiselt,“ ütles Dahlén esmaspäeva pärastlõunal.

Rünnaku teine ohver oli Rootsi relvajõudude veebileht. „Meil algasid probleemid millalgi peale lõunat – veebileht töötas enne seda korralikult,“ ütles relvajõudude kommunikatsiooni ja avalikkussuhete osakonna esindaja Therese Fagerstedt, kelle sõnul tegeles asjaga relvajõudude IT personal ning kahtlustati DDOS-rünnakut. „Paljudel erinevatel agentuuridel on täna probleeme olnud, Rootsi kohtuadministratsioonil ja isegi Interpolil, nii palju, kui mina tean,“ ütles Fagerstedt.

Fagerstedt ütles, et kahtlustatakse, et rünnaku korraldas rühmitus Free Assange, kes võttis omale vastutuse Twitteris. „Meile pole seda kinnitatud ega midagi, aga nii nad ütlevad,“ ütles Fagerstedt.

Portaali Sweden.se veebihaldur Per Gårdehall teatas, et ka nende veebileht oli rünnaku sihtmärk. „Me oleme olnud maas alates umbes kella kümnest. Me oleme rääkinud oma teenusepakkujaga, neil on probleeme DDOS-rünnaku tõttu,“ rääkis Gårdehall. „Ma arvasin alguses, et see on juhuslik, kuni märkasin, et ka teised Rootsi veebilehed on maas. Mul pole aimugi, kes selle taga on või miks nad seda teevad.“

Firma Netnod juht Kurtis Lindquist, kes aitas tõrjuda Eesti-vastast küberrünnakut 2007. aastal, seletas asja lähemalt. „DDOS-rünnakud ei ole ebatavalised, aga nad ei ole ka päris tavalised. Ja võib ainult spekuleerida selle üle, kes või mis nende taga on,“ ütles Lindquist. „Hacktivist'ide rünnaku puhul püüab keegi tavaliselt teha mingit avaldust või takistada kedagi mingi avalduse tegemisel. Nende rünnakute vastu võib olla end väga raske kaitsta, nende taga võivad olla tohutud ressursid.“

Kui Lindquistilt küsiti, kas rünnaku taga võivad olla Assange'i toetajad, ei välistanud ta seda.

„See on väljapaistev juhtum, aga on võimatu kindlalt öelda, kuni nad vastutuse võtavad. Muidugi ka siis mitte, sest on juhtunud, et rühmitused võtavad vastutuse teiste rünnakute eest, et sõita nende lainel,“ ütles Lindquist.

Assange'i toetav hacktivist'ide rühmitus Anonymous võttis rünnaku eest Twitteris vastutuse. Seda pole aga ametlikult kinnitatud.