Teade tuleb vaid mõned päevad pärast seda, kui USA välisministeerium teatas Kongressile, et "kahtlustab Venemaad tuumarelvaga seotud eksperimentides". Juhul, kui see vastab tõele, tähendaks see tuumakatsetuste piiramise lepingu (CTBT) rikkumist.

Üldine Tuumakatsetuste Keelustamise Lepingu Organisatsioon (CTBTO) juhib sadade seirejaamade võrkustikku, mis kasutavad seismilist, hüdroakustilist ja muud tehnoloogiat, et kontrollida tuumarelvakatsetusi kõikjal maailmas. Kõnealust tehnoloogiat saab aga kasutada ka muuks otstarbeks, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Üks selle seirejaamadest, mis otsib õhust radionukliide - radioaktiivseid osakesi, mida tuul võib pikkade vahemaade taha kanda - tuvastas selle nädala alguses ebatavaliselt kõrge taseme kolme radionukliidi puhul: tseesium-134, tseesium-137 ja ruteenium-103.

Stockholmi seirejaam "tuvastas kolm isotoopi; Cs-134, Cs-137 ja Ru-103, mis on seotud tuumalõhustumisega tavapärasest kõrgemal tasemel (kuid mitte inimeste tervisele kahjulikul tasemel)", teatas CTBTO juht Lassina Zerbo reede õhtul oma Twitteri kontol.

Ta lisas, et osakesed tuvastati 22.-23. juunil.

Zerbo postitus sisaldas ka kaarti, mis näitab, kust osakesed võisid pärineda (72 tunni jooksul enne nende avastamist) - suur ala, mis hõlmab Taanit ja Norrat, aga ka Lõuna-Rootsit, suurt osa Soomest ja Baltimaadest ning väikest tükki Venemaa lääneosast, sealhulgas Peterburi.