Uus partei koondab valijaid, kes ei jaga traditsiooniliste parempoolsete, turuliberaalide ega sotsiaaldemokraatide EL-i pooldavaid seisukohti, kuid kes ei soovi hääletada ka ühendust euroskeptiliste roheliste ega vasakparteide poolt, teatas rühmitus ajalehes Dagens Nyheter ilmunud artiklis.

“Me loome poliitilise alternatiivi Rootsi valijatele, kelle võimude suhtumine EL-i küsimusse on kodutuks jätnud,” kirjutasid endine Rootsi keskpanga juht Lars Wohlin ja majandusteadlane Nils Lundgren.

Septembrikuine referendum eurotsooniga liitumise asjus näitas, et krooni euro vastu vahetamist pooldav poliitiline eliit on rahva enamusest eemaldunud, lisati kirjutises.

Rootslased hääletasid 56 protsendiga euro vastu, poolt oli 42 protsenti valijaist.

“Meie arvates on umbes 40 protsenti kodanikest nüüd poliitiliselt kodutud,” ütlesid Wohlin ja Lundgren.

Nende sõnul ei soovi loodav partei, et Rootsi lahkuks EL-ist, vaid nad kavatsevad tegutseda selle nimel, et vähendada ühenduse mõju Rootsi rahvuslikule poliitikale.

“Üha enamad ja enamad valdkonnad võetakse EL-i tegevuskavasse — sotsiaalõigused, maksureeglid, jahiküsimused, metsade kaitse, pealtkuulamisõigus, naiste rinnaimplantaadid, töötunnid ja tagakiusamine töökohtadel,” loetlesid nad. “Me ütleme “jah” liikmeksoleku jätkumisele, aga “ei” üha kasvavale EL-i riigile, ja me tahame vähendada EL-i võimu.”