Ajalehe Aftonbladet andmetel on kahtlustatav samas linnas elav 22-aastane mees, kes elas korteris üksi ja kolis sinna ühest teisest kohast samas omavalitsuses vähem kui aasta tagasi. Rootsi saabus mees mõned aastad tagasi.

Eile õhtul otsis politsei läbi tema korterit.

Politsei tulistas meest ja ta viidi haiglasse.

Mees ründas mitmeid inimesi noaga Vetlanda kesklinnas eile veidi enne kella 15 ja kokku sai vigastada seitse inimest.

„Mõned on raskelt vigastatud ja mõned kergelt vigastatud, aga keegi ei surnud,” ütles Rootsi ida politseiregiooni pressiesindaja Angelica Israelsson Silfver.

Hilisõhtul täpsustas Jönköpingi regioon kõigi vigastatute, sealhulgas tulistatud kahtlusaluse seisundit. Kolmel inimesel on eluohtlikud vigastused, kaks on tõsiselt vigastatud, kaks mõõdukalt vigastatud ja üks kergelt vigastatud. Kõik on haiglaravil.

Politsei tulistas kahtlusalust kinnipidamise käigus Mogärde kooli lähedal.

„Politsei tulistas teenistusrelvast ja kahtlusalune sai haavata. Vigastuse raskus on praegu teadmata, aga isik on elus,” kommenteeris eile ida politseiregiooni pressiesindaja Thomas Agnevik.

Mees viidi haiglasse, kus ta on politsei valve all. Juhtunut klassifitseeritakse mõrvakatseks, aga politsei uurib ka kahtlustatavaid terrorimotiive.

„Motiiv on endiselt ebaselge, meest ei ole veel üle kuulatud,” ütles Israelsson Silfver.

Mees on politseile varasemast teada pisikuritegude kahtluste tõttu.

Õhtusel pressikonverentsil avaldas politsei sündmuste käigu kohta rohkem üksikasju.

„Me saime mitmeid telefonikõnesid käimas oleva rünnaku kohta Vetlanda kesklinnas. Kõik olemasolevad ressursid käsutati sinna. Umbes kolm minutit pärast esimese patrulli saabumist suutsime me kahtlusaluse lokaliseerida. Kinnipidamisega seoses tulistati teenistusrelvast,” ütles Höglandeti kohaliku politseipiirkonna ülem Jonas Lindell.

Politsei teatel leidsid rünnakud aset viies erinevas kohas Vetlanda kesklinnas mõnesajameetriste vahedega.

„Esimese kõne saabumisest kuni isiku kinnipidamiseni kulus 15-18 minutit. Aga rünnakud toimusid lühema ajaperioodi jooksul,” ütles Lindell.

Vetlanda sündmustest informeeriti ka Rootsi Julgeolekupolitseid (Säpo).

„Me teeme politseiga koostööd ja kui ilmneb, et tegemist on terrorikuriteoga, osaleme me rohkem. Kui tegemist on kahtlustatava terrorikuriteoga, on normaalne, et seda uurib Julgeolekupolitsei,” ütles Säpo pressišeff Karl Melin.

Praegu pole teada, mis pani politseid terrorimotiivi kahtlustama.

„Juurdluses on detaile, mis panevad meid arvatavat terrorimotiivi uurima. Aga mis need on, sellest ei saa ma täpsemalt rääkida,” ütles Jönköpingi politseipiirkonna ülem Malena Grann.

Politsei ei osanud veel öelda, kas rünnaku ohvriks langenud inimesed olid juhuslikult valitud.