Veidi keerulise nimega viirusevastane ravim bamlanivimab sai Rootsi ravimiametilt eelmisel nädalal n-ö erakorralise litsentsi. See tähendab, et ravim ei ole veel ametlikult heaks kiidetud, aga arstid võivad seda siiski välja kirjutada, vahendab SVT Nyheter.

„See võib päästa elusid,” ütles Rootsi ravimiameti grupijuht Charlotta Bergquist. „Ravim on heakskiitmisprotsessis ja tulemused näevad välja lootustandvad, nii et usutakse, et kontrollitud vormis on sellest kasu.”

Rootsi sotsiaalamet, mis erakorralist kasutusluba taotles, on märganud, et ravimil on märkimisväärne nõudlus arstide hulgas, ja sõlmis lepingu USA ravimitootja Eli Lillyga.

„Me tahame ravimi kiiresti kätte saada, et me oleksime valmis selleks, et nakkuse levik võib kasvada kas kolmanda lainena või selle laine pikendusena, milles ma praegu oleme. Me vajame seda oma tööriistakasti, kui ootame, et piisavalt inimesi saaks vaktsineeritud,” ütles Rootsi sotsiaalameti ravimibüroo juht Marie State.

Esialgu piisab tarnetest sadadele patsientidele, kuid sotsiaalamet on valmis lisa tellima.

„Me arvestame tarnetega alates märtsi algusest. Ja raporteeritud vajaduse järgi need, kes vajavad, ravimit ka saavad,” ütles State.

Bamlanivimabi on arendatud spetsiaalselt COVID-19 vastu ja see koosneb kunstlikest antikehadest, mida antakse tilguti kaudu.

„Kui me haigeks jääme, arendame välja erinevaid antikehi, aga siin on valmis toodetud mitmeid spetsiaalseid antikehi,” ütles Bergquist.

Ravimi erakorraline litsents kehtib täiskasvanutele ja üle 12-aastastele lastele, kellel on risk COVID-19 raskekujuliselt põdeda. Juba raskelt haigeks jäänud inimestele ravimit aga ei anta, sest sellisel juhul ei ole ravi positiivset mõju näidatud.

„Ravimi manustamisega tuleb alustada haiguse varases staadiumis nende puhul, kellel on risk raskelt haigeks jääda,” ütles Bergquist.