Ajalehes Dagens Nyheter teisipäeval avaldatud numbrid annavad tausta varasemale teatele, et Rootsi politsei on alates oktoobri keskpaigast kutsutud 5000 korda tegelema intsidentidega, mis on seotud varjupaigataotlejate vastuvõtukeskuste või muude põgenikega seotud probleemidega, vahendab The Local.

Dagens Nyheter kirjutas, et alates 15. oktoobrist kuni jaanuari lõpuni kutsuti Rootsi politsei tegelema kokku 537 466 intsidendiga, mis tähendab, et põgenikega seotud intsidendid moodustavad vähem kui ühe protsendi kõigist vahejuhtumitest.

„Võttes arvesse tohutut tähelepanu, mida kuritegevus uute saabujate hulgas viimase kuue kuu jooksul on saanud, ei kõla üks protsent suurena. See tähendab, et 99 protsenti sellest, mida politsei teeb, ei saa uute saabujatega seostada,“ ütles Stockholmi ülikooli kriminoloogiaprofessor Felipe Estrada Dagens Nyheterile.

Varem on teatatud, et politsei on andnud põgenikke puudutavatele intsidentidele erilise koodi R291, mis võimaldab pidada tabelit selle üle, kui kiiresti on eelmise sügise rekordiline põgenike sissevool hakanud nende tööd mõjutama.

Rootsi saabus 2015. aastal kokku rekordiline 163 000 varjupaigataotlejat.