Eelmisel pühapäeval kukkus Lõuna-Rootsis Boråsis ümber umbes 300 meetri kõrgune mast, vahendab Helsingin Sanomat.

Politsei kahtlustab, et tegemist oli tahtliku teoga, mille taustal võivad olla kohalikud äärmuslikud elemendid või isegi rahvusvahelised sabotöörid. Rootsi luureteenistus on hakanud masti ümberkukkumist uurima.

Ajaleht Dagens Nyheter teatas, et masti alusest oli eemaldatud polte, kuid politsei ei ole seda kinnitanud.

„Me oleme sajaprotsendiliselt kindlad, et torni on saboteeritud,“ ütles politseis asja uurimist juhtiv Jan Johansson ajalehele Aftonbladet. „Taustal võib olla midagi rahvusvahelist, seda, et tahetakse kontrollida, mis juhtub, kui telekommunikatsioonimast lüüakse rivist välja,“ ütles Johansson.

Varem mais leiti samast piirkonnast läbi lõigatuna mastini viinud kaabel. Eelmisel teisipäeval kutsuti pommirühm uurima salapärast pakki Kesk-Rootsis asuva Gävle lähedal oleva masti juures. Politsei teatas hiljem, et leid osutus täiesti ohutuks.

Politsei kinnitas Reutersile, et endiselt uuritakse kaht andmesidemastide vastast kuritegu. Politseil ei ole siiski erilist alust oletada, et võimalikud tegijad oleksid rahvusvahelised sabotöörid.

Ajaleht Svenska Dagbladet kirjutas, et masti ümberkukkumine tegi teleekraanid pimedaks piirkonna 85 000 majapidamisel. Maste kasutavad andmeside vahendamiseks ka politsei ja kaitsevägi ning neid kasutatakse avaliku informatsiooni andmiseks päästetöödest ja hädaolukordadest teavitamise puhul.