Dagens Nyheter uuris, kui palju rootslasi on esitanud avalduse kodukaitsega ühinemiseks pärast seda, kui Venemaa sekkus Ukraina kriisi. Selgus, et interneti kaudu on registreerunud 122 inimest, samas kui viimase kuue kuu jooksul esitas sama pika ajaperioodi vältel avalduse keskmiselt 66 inimest, vahendab The Local.

Kuigi kodukaitse esindajad ei soovinud sooviavalduste kasvu otseselt Krimmiga siduda, tunnistasid nad siiski, et seos maailma asjadega on tõenäoline.

„Ma olen veendunud, et olukorral maailmas on märkimisväärne mõju inimeste huvile näidata, et „ma olen teiega, ma olen valmis, ma olen valmis aitama“,“ ütles kodukaitse riiklik juht Roland Ekenberg Dagens Nyheterile.

Kõige suurem oli huvi tõus Gotlandi saarel. Kodukaitsesse kuulub üle 450 gotlandlase, kellest 250 kannab relva. Nende peamine ülesanne on kaitsta Gotlandi lennubaasi F17, kui seal viibivad hävitajad JAS-39 Gripen kõrgendatud intsidendivalmisoleku perioodidel.

Rootsi õhujõud saatsid hiljuti saarele mitu hävitajat vastuseks Venemaa suurtele mereväeõppustele Kaliningradi ranniku lähedal.

„On väga kerge inimesi appi saada,“ ütles Gotlandi kodukaitseülem Anders Eckerberg Dagens Nyheterile.