„Nad peavad kinni plaanilistest töövahetustest. Kui neil on vaba päev, on neil vaba päev. Kui neil on tööpäev, on neil tööpäev,” ütles politsei esindaja Lars Byström Svenska Dagbladetile, vahendab Helsingin Sanomat.

Juhtum leidis aset neljapäeva varahommikul Stockholmi Vasastani piirkonnas. 20-aastane mängurelva käes hoidnud mees suri politsei kuulidesse pärast seda, kui kohalikud elanikud olid politsei kohale kutsunud. Mees oli Downi sündroomiga ja lisaks sellele autist. Eelmisel õhtul oli ta põgenenud isa juurest.

„Mehel oli relva meenutav ese ja politseinikud pidasid olukorda ohtlikuks ja avasid tule,” ütles peaprokurör Martin Tidén agentuurile TT.

Tidéni sõnul ei kahtlustata kedagi politseinikest praegusel hetkel kuriteos. Siiski uuritakse, kas mõni neist on süüdi ametimäärtustiku rikkumises.

Rootsi kõmulehtedele Aftonbladetile ja Expressenile intervjuud andnud maha lastud mehe vanemad on öelnud, et mees oli tunnistatud vaimselt kolmeaastase tasemel olevaks. Ema sõnul ei öelnud ta tavaliselt muid sõnu peale „ema”. Aftonbladeti teatel kuulsid Vasastani elanikud enne laske politseinikke hüüdmas, et mees relva maha paneks.

Ajakirjanduses on väidetud, et meest tulistas kolm politseinikku. Politsei on kinnitanud ainult seda, et tulistajaid oli rohkem kui üks.