Ööl vastu suurt reedet harjutasid Vene relvajõud sihtmärkide ründamist Rootsis, kirjutas ajaleht Svenska Dagbladet esmaspäeval, vahendab Aftonbladet.

Rootsi ei olnud aga selleks valmis. Svenska Dagbladeti teatel ei olnud vastutegevuseks valmis ühtki lennukit ega pilooti.

Hultqvist ütles TT-le, et mingit riigikaitset pole olemas, kui intsidendivalmisolek ei töötanud.

„See on äärmiselt tõsine asi. See peaks töötama igal päeval aastas,“ ütles Hultqvist.

Riksdagi riigikaitsekomitee teisipäevasel istungil nõuab Hultqvist ettekannet selle kohta, mis juhtus ja miks valmisolek puudus. Hultqvist kavatseb esitada ka kirjaliku küsimuse kaitseminister Karin Enströmile ja nõuda tema seletusi juhtunu kohta, teatab TT.

Välisminister Bildt ei võta aga Venemaa õppusi eriti tõsiselt.

„Ma olen märganud selle üle teatavat erutust. 20 aastat ei ole meil olnud midagi sellist, aga viimase kahe-kolme aasta jooksul on nad olnud väljas ja lennanud aeg-ajalt Läänemere kohal. Seda tuleb üsna harva ette,“ ütles Bildt TT-le, saabudes Euroopa Liidu välisministrite kohtumisele Luksemburgi.

Bildt ei kavatse seda juhtumit Venemaaga üles võtta ning ei pea seda nii tähelepanuväärseks, et õhujõud Vene lennuki vastu tegutsema ei asunud.

„Me ei reageeri kõigele. Me ei lenda kõige peale välja. Seda ei tohikski teha. Õhujõud lendavad välja, kui on eriline põhjus välja lennata,“ ütles Bildt.

Rootsi riigikaitsekõrgkooli õhuoperatsioonide sektsiooni ülem Stephan Persson Tyrling ei ole venelaste õppusest üllatunud.

„Venelastel olid need õppuste pidamise skeemid, kui oldi suurvõim ja kui nüüd ollakse relvajõudude rahastamist suurendanud, tullakse nende skeemide juurde tagasi,“ ütles Persson Tyrling Aftonbladetile.

Persson Tyrlingi sõnul on Rootsil kogu aeg olnud ülevaade oma territooriumist, muu hulgas radarjälgimise ning identifitseeris- ja luurevahendite abil. Samas ei ole lennukid valmis õhku tõusma ja vastutegevust alustama ööpäevaringselt. Kui suure osa ajast on Rootsi kaitsejõududel lennukid stardivalmis, ei tohi Persson Tyrling öelda, sest see on saladus.

Persson Tyrling ei pea Venemaa õppust siiski Rootsi jaoks ohuks ega näe mingit alust muretsemiseks.

Rootsi üldise kaitseliidu (Allmänna Försvarsföreningen) militaarstrateegia ekspert ja peasekretär Stefan Ring ütles, et tavaliselt on Rootsi igapäevasteks intsidentideks valmis.

„Kõrgel tasemel valmisolek, mis katab kõik võimalikud sündmused, on võimatu,“ ütles Ring.

Kuigi Rootsi teadis, et Venemaa õppused leiavad aset, leiab Ring, et hävituslennuki oleks pidanud välja saatma – markeerimise mõttes.

„Kui me märgime oma kohalolu, ütleme me, et Läänemere piirkond kuulub ka meie huvipiirkonda ja saadame välja signaali, et te ei saa siin ringi lennata, ilma et meie õhku tõuseksime ja kontrolliksime, mida te teete,“ ütles Ring.

Ringi üllatab, et Rootsi lennukeid välja ei saadetud.

„See saadab Venemaale vale signaali,“ leiab ta.