Kõrged tiitlikandjad ei ole siiski ise parlamenti kandideerimiseks soovi avaldanud – nimelt on tegemist valimisseaduse veidrusega, mis lubab inimeste nimesid valimissedelile kanda ilma nende enda teadmata, vahendas The Local.

Kuningapere liikmed haaras oma nimekirja väikepartei Rikshuhållarna, mis kogus eelmistel valimistel vaid kaheksa häält. Kui aga Madeleine’i ja Danieli toetab piisavalt palju valijaid, siis võivad nad teoreetiliselt ka parlamenti pääseda.

Vaba nimetamise reegli alusel ei pea parteid kandidaatidelt nõusolekut küsima ega neid isegi sellest informeerima, et nad osalevad valimistel. Rikshuhållarna on kandnud peale printsi ja printsessei oma nimekirja veel tuntud ajakirjanikke ja akadeemikuid, aga ka kõigi teiste suuremate erakondade juhid – niisiis peavad valijad olema hoolikad, et oma lemmikuid mitte vales nimekirjas toetada.

Rikshuhållarna nimetab end tehnokraatlikuks parteiks, kuid erakonna 85-aastasel liidril on sidemeid paremäärmuslike gruppidega. „Me küsisime oma liikmete käest, keda nad tahavad valimissedelil näha,“ selgitas parteijuht kandidaatide valikut. „Me järgime lihtsalt valimisseaduse reeglit, et igaüks võib nimetada valimistele ükskõik keda.“

Rootsi valimiskomisjoni pressiesindaja Vivan Nilssoni sõnul pole vastu tahtmist kandideerijatel tõepoolest mingit võimalust oma nime valimissedelilt eemaldada. „Kõik, mida sa saad teha, on anda meedias teada, et ei soovi kandideerida.“

Prints Daniel, kes abiellus juunis krooniprintsess Victoriaga, on kantud nimekirja oma endise nime all. Sedelile on kirjutatud: „Daniel Westling, ärimees, Ockelbo“. Kuningliku perekonna liikmetel on küll õigus parlamenti kandideerida, kuid tavaliselt hoiavad nad poliitikast eemale.