Üheksa miljoni elanikuga Rootsi naftavabaks muutmise projekti on kaasatud kohalikud töösturid, akadeemikud, põllumehed, autotootjad, riigiametnikud ja mitmete teiste elualade esindajad, vahendab PM Online.

Rootsi valitsus teatas teisipäeval, et vahetab fossiilkütuse taastuvenergia vastu enne, kui kliimamuutus hakkab majandust hävitama ja kütusepuudus tõstab nafta hinna lakke.

“Rootsi peab naftast sõltumatuks saama aastaks 2020,” ütles arenguminister Mona Sahlin.

Naftavabal Rootsil oleks teiste riikidega võrreldes tohutuid eeliseid — riik ei sõltuks enam toornafta hinna kõikumisest maailmaturul. “Alates 1996. aastast on nafta hind kerkinud kolm korda,” märkis Sahlin.

Energeetikaministeeriumi esindajad loodavad, et riigi naftakomitee teeb ettepaneku võtta kasutusele metsamassiividest saadav biokütus ning soovitab laiendada energia tootmist näiteks tuuleenergia ja tõusu ning mõõna ärakasutamisega.

Viimasel kümnendil on Rootsis aga hakatud välja töötama ja juba ka kasutusele võtma geotermaalenergiat ja jääkainete lagunemisprotsessides tekkivat energiat.

Ka Rootsi suured autotootjad Saab ja Volvo on võtnud suuna looduskeskkonda säästvatele autodele, mis kasutaksid etanooli või mõnda muud biokütust.