Antiviraalse remdesiviri arendas välja USA ettevõte Gilead Sciences ja see sai nädalavahetusel USA ravimiametilt (FDA) rohelise tule, kasutamaks seda raskemate koroonapatsientide raviks, vahendab uudistekanal Yle.

Rootsi ravimiameti nakkusosakonna juhataja Charlotta Bergqvist ütles kohalikule TV4-le, et remdesiviri kasutuselevõtu uuringud on eriti kõrge prioriteediga ning heakskiitev otsus võib tulla lähipäevade jooksul.

Tempo on kiire, kuid "otsuse tegemine tõenäoliselt siiski kauem aega", tõdes Bergqvist Rootsi raadiole, lisades, et uuringud on veel pooleli ning ei saa olla sugugi kindel, et remdesiviir Euroopa Liidus üldse heakskiidu saab. Ravimi kasutamisel on kaasnähud ja see võib kahjustada patsiendi maksa.

Varem suhteliselt edutult ebola, hepatiidi ja hingamisteede viiruslike nakkuste ravimisel kasutatud remdesiviri tohib FDA väljastatud loa kohaselt koroonahaiguse puhul kasutada vaid lühiajaliselt ja raskete haigusjuhtumite puhul.

Portaali BioSpace andmeil näitasid 1000 haiglapatsiendi peal tehtud riiklikud kliinilised uuringud, et nende ravimisel remdesiviriga lühenes paranemise aeg keskmiselt 15 päevalt nelja päeva võrra ehk 31 protsenti. Patsientide suremus vähenes 11 protsendilt 8 protsendile.

Juhul, kui Euroopa ravimiamet siiski annab remdesivirile loa, saab seda kasutama hakata ka Eestis.

Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor Irja Lutsar ütles laupäeval Delfile, et USAs Covid-19 raviks erakorralise kasutusloa saanud remdesivir pole mingi imeravim, aga teatud olukordades võib sellest abi olla.