Arvatakse, et tulise europooldaja Lindhi tapmine võib tuua Euroopa Liidu ühisraha leeri kaastundehääli, kuid paljud valijad ei ole veel otsust langetanud.

Lindhi tappis kolmapäeval ühes Stockholmi kaubamajas tundmatuks jäänud pussimees ning minister suri neljapäeva varahommikul saadud haavadesse.

Politsei on lasknud korravalvurite seas ringlusse pildid mehest, kes kirjelduste järgi peaks olema Lindhi tapja. Kaubamaja NK turvakaamera lindilt saadud pilte ei ole esialgu avalikustatud, et mitte mõjutada tunnistajaid.

Ekspertide sõnul võib tapja isiku teadasaamine mõjutada rootslasi hääletama euro poolt, kui teo ajend oli poliitiline. Samas näitavad küsitlustulemused, et 10 inimesest üheksa kinnitusel ei mõjuta lein nende otsust.

“Uus ja dramaatiline olukord Rootsis või suurendada pühapäevasest referendumist osavõttu, aga on vaid spekulatsioon, kes see mõjutab hääletama poolt või vastu,” ütles rahandusminister Bosse Ringholm Itaalias EL-i majandusministrite kohtumisel, kuid avaldas lootust, et võitjaks osutuvad euro pooldajad.

Kriitika Rootsi politsei aadressil kasvab sama pidevalt nagu roosikuhi 46-aastase Lindhi mõrvapaigas. Kolmapäevane juhtum tõi kõigile rootslastele meelde peaminister Olof Palme mõrva 1986. aastal, mis on tänini lahendamata.

Raadiokanal SR teatas reedel, et Lindh sai 27. augustil e-maili, milles ähvardati tappa teda ja ta kahte last.

Reedel kogunes 50.000 inimest Stockholmis Lindhi mälestuseks korraldatud meeleavaldusele, mis kujunes suurimaks poliitiliseks demonstratsiooniks pärast Vietnami sõda.

Samaks õhtuks kavandatud viimane parteijuhtide eurodebatt telekanalis STV piirdus nappide sõnavõttudega peamiselt demokraatia teemal ning kõik kinnitasid, et austavad referendumi tulemust.

“Ka meie oleme inimesed, mitte robotid. Ei saa lihtsalt nupule vajutamisega panna meid eurost rääkima,” sõnas eurovastasena tuntud Keskpartei juht Maud Olofsson süngel ilmel.