„Kinni makstud ja hästi töötavate relvade paigutamine Gotlandile on konkreetne abinõu meie vastupanuvõime suurendamiseks ning see annab meile võimaluse tulistada iga vaenlase pihta, enne kui ta maale jõuab,“ ütles Widman Rootsi Raadio vahendusel.

Kas on nii tähtis, et need relvad oleksid just Gotlandil?

„Jah, Gotland on ilma kahtluseta strateegiliselt tähtsaim piirkond Läänemere lõunaosas. Kõigi sõjaliste ressursside Gotlandilt äratoomine oli suur ja kahetsusväärne viga,“ ütles Widman.

Robot 70 saab kasutada nii lendavate kui ujuvate objektide vastu ja see asendatakse varsti teise õhutõrjesüsteemiga. Robot 70 on aga Widmani sõnul heas seisundis ja selle võib seetõttu paigutada Gotlandile, et oleks valmis ettevalmistatud kaitse, kui peaks tekkima mingi oht.

Gotlandil pole enam ühtki Rootsi kaitsejõudude rügementi ning kogu kaitse koosneb mõnest sajast kodukaitseväelasest.

Mitmed analüütikud on kutsunud üles Gotlandi kaitset tugevdama, sest saar on tähtis Läänemere kontrollimise seisukohalt.

Rootsi kristlike demokraatide riigikaitsepoliitik Mikael Oscarsson soovib sõjalisi ressursse saarel tugevdada, kuid ei taha nõustuda, et need peavad olema just raketid Robot 70.

„Gotland on kriisi või konflikti korral Läänemere piirkonnas ilmselt Rootsi kõige haavatavam osa. Ma pean täiesti hädavajalikuks pideva kvalifitseeritud kohaloleku taastamist saarel,“ ütles Oscarsson.

Moderaatide erakonna esindajast kaitseminister Karin Enström ei soovinud Widmani ettepanekut kommenteerida, kuid kuuldavasti kahtleb kaitseministeeriumi juhtkond, kas Robot 70-tel on Gotlandile sobimiseks piisav tegevusulatus ning rakettide varude hoidmine suurendab ka kulutusi.

Rootsi kaitsejõudude kindralleitnant Jan Salestrand ei soovinud praegu üksikasjalikult arutada, millist tüüpi relvi oleks Gotlandile vaja.

„Ma arvan, et on tähtsam vaadata meie võimekusi ja sõjaaja organisatsiooni tervikuna,“ ütles Salestrand.