„Ma ei arva, et Venemaa valmistub Rootsi ründamiseks. Nende julgeolekuohud on mujal,“ ütles Reinfeldt Hudiksvallis kooli külastades, teatab agentuur TT The Locali vahendusel.

Ajaleht Svenska Dagbladet kirjutas hiljuti, et Vene pommitajad lendasid lihavõttenädalavahtusel Rootsi õhuruumi läheduses ja harjutasid kahe sihtmärgi ründamist Stockholmis ja Lõuna-Rootsis. Rootsi õhujõudel polnud aga ühtki hävitajat stardivalmis ning Vene lennukeid lendasid jälgima hoopis NATO hävitajad Leedust.

Rootsi kaitsejõudude ülemjuhataja kindral Sverker Göranson ütles aga jaanuaris, et Rootsi suudab end kaitsta vaid ühe nädala.

Eelmisel nädalal korraldatud arvamusküsitlusest selgus, et vaid kuus protsenti rootslastest usub, et riigi kaitsejõud suudavad Rootsit rünnaku eest kaitsta. Rootsi kaitsevõimes kahtles 83 protsenti vastanutest.

Reinfeldt tunnistas esmaspäeval siiski, et Venemaa suurendab oma sõjalist võimsust.

„Aga see toimub väga madalalt tasemelt. Vene relvajõududel ei ole tahet ega võimekust Rootsi territooriumi ründamiseks,“ ütles Reinfeldt.

Kaitseanalüütik Johan Tunberger, kes töötas aastaid Rootsi totaalkaitse uurimisinstituudis (FOI), kahtles aga peaministri teadmistes Venemaa võimekuse kohta.

„Ta ei tea, millest räägib,“ ütles Tunberger ajalehele Aftonbladet. „Kui neil õnnestub Rootsit üllatada, võivad nad Gotlandi mõne tunniga ära võtta.“

Peaministri pressiesindaja keeldus Reinfeldti sõnu täpsustamast, öeldes, et kommentaar oli vastus õpilase küsimusele.