Rootsi immigratsiooniameti statistika näitab, et eelmise nädala jooksul saabus riiki alla 4000 varjupaigataotleja. Sügise tippnädalatega võrreldes on seda poole vähem, vahendab Yle Uutiset.

Rootsi valitsus teatas asüülipoliitika karmistamisest oktoobri lõpus. Varjupaigataotlejatele otsustati anda alaliste asemel ajutised elamisload ning perekondade ühendamisi puudutavaid reegleid karmistati.

„Eesmärk on, et saame kriisiolukorrast edasi minna kohanemise juurde. Need, kes saavad varjupaiga – ja kõik seda ei saa – peavad saama parimad võimalused alustada uut elu nende eneste ja Rootsi pärast,“ ütles Löfven.

Löfven juhtis tähelepanu ka sellele, et Rootsi vajab sisserändajaid, sest oma rahvastik vananeb. Löfveni arvates on kohanemise nurgakivid need valdkonnad, kuhu punaroheline valitsus on niikuinii lubanud panustada: töökohad, heaolu, haridus ning investeeringud haridusse ja infrastruktuuri.

„Meie tööpuudus kahaneb, tööhõive kasvab, sisemajanduse kogutoodangu kasv on Euroopa Liidus neljandal kohal ja meie investeerimistempo on Euroopa Liidus paremuselt neljas. See on hea alus. Selle pärast olen lootusrikas. Ma näen just praegu Rootsis suuri võimalusi,“ ütles Löfven.