Rootsi kaitseväe koosseisu kuuluv MUST on riigi peamine välisluureteenistus. Karlson rääkis avameelselt Venemaa katsetest Rootsit mõjutada intervjuus Rootsi televisiooni (SVT) saatele „Agenda“ pühapäeva õhtul, vahendab The Local.

„Mul on üsna lihtne öelda – suuremal osal tegevusest, mis on suunatud meie vastu, on selge saatja, neid saab rohkem või vähem otseselt jälitada. Jutt võib olla valeinformatsiooni levitamisest, tõe väänamisest, mõnede argumentide rõhutamisest rohkem kui teiste, et muuta keerulisemaks selgema pildi saamine toimuvast,“ rääkis Karlson.

Küberrünnakud, millega muude asjade hulgas püütakse saada ligipääsu luureandmetele, on pidevad ja aset leidnud juba kaua.

„See on tõsine oht, sest erinevatel viisidel suudavad nad end suruda päris demokraatia alustesse ja mõjutada demokraatlikku otsuste tegemist,“ märkis Karlson.

MUST-i juht selgitas, et tema asutus jälgib tihti Rootsi vastu suunatud mõjutamisoperatsioone. Ta tõi näiteks Rootsi kaitseministri Peter Hultqvisti võltsitud kirja.

„Seda oli lihtne paljastada, kuid see oli selgelt Rootsi vastu suunatud. Tihti ei ole need üksikud mõjutamisoperatsioonid, mis teevad kõige suuremat kahju, vaid on oht, et see viib üldise informatsiooni umbusaldamiseni,“ sõnas Karlson.

Eelmisel aastal nimetati Rootsi julgeolekupolitsei (Säpo) raportis Venemaa spionaažitegevust Rootsi vastu ulatuslikuks.