Magnus Aidalukk on maetud Riddarholmeni kirikusse Stockholmi kesklinnas ja temaga koos maetute isikud on ammu spekulatsioonide objekt olnud, vahendab The Local.

„Me teame, et seal on tema naine, lapselaps ja tütar. Nüüd teeme me kindlaks, kes on ülejäänud,” ütles projektijuht Maria Vretemark.

Töö toimub kolmel järgmisel nädalal ja uuritakse kõiki seitset skeletti, kes teatakse hauas olevat.

Uurimise tulemusi võrreldakse Magnus Aidaluku isa Birger Jarli jäänustest võetud proovidega. Viimane on maetud Varnhemi kloostrisse Lääne-Rootsis.

2002. aastal tehti 65 protsendi ulatuses kindlaks, et Varnhemis olevas hauas on Birger Jarl ja tema poeg Erik ning naine, kes arvatakse olevat endise kuninga teine naine Mechtild.

Magnus Aidaluku haud avati eelmisel korral 1915. aastal ja leiti, et tema skeletil on jäljed haigusest. Loodetakse, et nüüdisaegsed meetodid aitavad välja selgitada kuninga surma põhjuse.

Birger Jarlil oli Rootsi ühendamisel pöördeline osa ning ta juhtis teist ristiretke, mis kehtestas kontrolli Soome üle. Talle omistatakse traditsiooniliselt ka Rootsi pealinna Stockholmi asutamine 1250. aastal.

Magnus Aidalukk (Birgersson) sündis 1240 ja valitses aastatel 1275-1290 pärast venda Valdemari, kelle ta taanlaste abiga troonilt kukutas.