Õukond korraldas eile sel teemal pressikonverentsi. Seal ütles riigimarssal Fredrik Wersäll, et kuningliku perekonna kahandamise otsustas kuningas Carl XVI Gustaf, vahendab Ilta-Sanomat.

Printsess Madeleine’i ja prints Carl Philipi lastele jäävad otsusest hoolimata alles tiitlid, mis nad on sündides saanud, aga nad ei ole enam "kuninglikud kõrgused". Tiitleid ei päri aga enam järgmine põlvkond.

Lapsed ei võta enam osa kuninglikest kohustustest, vaid nad on edaspidi „rohkem tavakodanikud”. Samas loobub õukond ka nende kulude ja hariduse eest maksmisest.

Otsuse eesmärk on suurendada tulevase kuninganna ehk kroonpritsess Victoria mõjukust ning vähendada printsi ja printsessi kohustusi.

„See suurendab Victoria kohustusi, aga tema on kroonprintsess ja tulevane valitseja,” ütles riigimarssal.

Kogu perekond on riigimarssali sõnul võtnud otsuse vastu positiivselt, sest see tundub loomulik.

„Selle otsusega saavad lapsed rohkem vabadust elada oma elu,” ütles riigimarssal.

Rootsi kuninglik perekond kahaneb selle otsusega märkimisväärselt. Madeleine’il on Chris O’Neilliga kolm last: printsess Leonore (5), prints Nicolas (4) ja printsess Adrienne (1).

Carl Philipil on aga printsess Sofiaga kaks last: prints Alexander (3) ja prints Gabriel (2).

Edaspidi kuuluvad kuninglikku perekonda kuningas Carl XVI Gustaf, kuninganna Silvia, kroonprintsess Victoria, prints Daniel, printsess Estelle, prints Oscar, prints Carl Philip, printsess Sofia, printsess Madeleine ja printsess Birgitta.