Jaanuaris avaldatud ajalehe Aftonbladet ja uuringufirma Sifo korraldatud küsitluse kohaselt soovib 60 protsenti rootslastest, et kuningas loobuks lähema 10 aasta jooksul troonist printsess Victoria kasuks, vahendab The Local.

Õukonna veebilehel avaldatud intervjuu stiilis avalduses ei puudutanud Carl XVI Gustaf trooni loovutamise teemat kordagi, selle asemel tegi ta tagasivaate oma 40. aastasele riigijuhi karjäärile.

Kuningas ütles, et viimased 40 aastat on möödunud "üllatavalt kiiresti."

Ta möönis mõningaid probleeme millega tal on tulnud aastate jooksul riigipeana silmitsi seista. Samuti mainis ta enda probleeme sõnaseadmisel.

"Jah, ma ei ole alati meister olnud, kui me sellest räägime, kuid naljad kõrvale jättes, on see midagi, mille üle me kõik peaksime mõtlema: mida me ütleme, millistes situatsioonides, kellele ja nii edasi," lisas ta.

Carl XVI Gustaf tuli võimule 27-aastaselt, pärast tema vanaisa Gustaf VI Adolfi surma 1973. aastal.

"Mulle tundub, et õukonnaelu on tänapäeval palju läbipaistvam," ütles kuningas. "Seal on toimunud tohutu muutus ja need transformatsioonid jätkuvad."

"Samal ajal riigipea roll on Rootsis nüüd konstitutsiooni kirja pandud."

Carl XVI Gustaf rääkis samuti kuninga tähtsast rollist tänapäeva maailmas.

"Tänases globaliseerunud maailmas tunnen, et minu roll on saanud veelgi tähtsamaks," rääkis riigipea.

"Rootsis elab täna palju erineva taustaga inimesi. Ma saan nüüd näidata, mida Rootsi esindab ja et neutraalse ning poliitilise riigipeana on mul ühendavat roll."