Projekti juhtkond on juba pöördunud Gotlandi regiooni poole taotlusega rentida Slite sadam ja ladustamisplats gaasitorudele, vahendab Rootsi televisiooni uudisteportaal SVT Nyheter.

Gotlandi regioon võib sellest tehingust teenida kuni 50 miljonit krooni (üle viie miljoni euro).

Küsimus on poliitiliselt tundlik. Rootsi kaitsevägi on valitsusele oma hinnangu andnud, kuid seni pole Bydén oma seisukohta veel avalikult välja öelnud. Pühapäeva õhtul rääkis Bydén aga SVT saates „Agenda“ muu hulgas Vene tuumarelvade viimisest Kaliningradi oblastisse. Talt küsiti kas ta on selle poolt või vastu, et Venemaa juhitud konsortsium Slite sadama rendib.

„On selge, et mul on oma vaated. Ja need ei ole põhimõtteliselt sellised vaated, et ma kõige meelsamini tahaksin, et teisel riigil oleks ligipääs infrastruktuurile, mis aja jooksul on kaitseväele väga tähtis. Seda pean ma saama öelda,“ sõnas Bydén.

Rootsi saatis septembris Gotlandile taas alalise väekontingendi.

„Sellega ütleme me, et oleme kohal, me võtame vastutuse. Me loome lävepakuefekti, et teine pool mõtleks üks või kaks korda, enne kui midagi tegema hakkab,“ ütles Bydén.

Ülemjuhataja ütles ka selgelt välja, milline riik tema arvates piirkonna julgeolekut ohustab.

„Tuletage meelde Venemaa tegevust, Krimmi ebaseaduslikku annekteerimist. Jätkuv sõjaline tegevus Ida-Ukrainas, mis käib jätkuvalt edasi. Me näeme ka vastavat tegevust Süürias. See on see, mis Euroopa julgeolekule väljakutse esitab ja ei miski muu,“ teatas Bydén.