“Tubaka ja sigarettide tarvitamise tõttu sureb EL-is igal aastal umbes 500.000 inimest. Kuid me ei hooli sellest, me ei keelusta tubakat,” ütles Rootsi põllumajandusminister Margareta Winberg Lissabonis pressikonverentsil.

Winbergi sõnul pole ta nõus EL-i otsusega hävitada kõik üle 30-kuised lihaloomadeks mõeldud veised, keda pole hullulehmatõve suhtes kontrollitud.

“Maailmas, kus on 800 miljonit nälgivat inimest, ei ole eriti hea mõte kõik need loomad ära põletada,” ütles ta.

“See tähendab miljonite loomade tapmist,” ütles Winberg, kelle sõnul seejuures tapetakse arvatavasti ka palju terveid loomi, sest kõigil liikmesriikidel pole võimalik kõiki lehmi testida.

EL-i uus poliitika jõustus 1. jaanuaril ning ametiisikute hinnangul tapetakse selle alusel kuni kaks miljonit veist. Plaan võeti vastu, kui teadlased väitsid, et üle 30 kuu vanuste veiste liha söömisel võivad inimesed nakatuda veiste spongiformse entsefalopaatia (BSE) inimestel esinevasse vormi, mida nimetatakse Creutzfeldt-Jakobi haiguse uueks variandiks (vCJD).

Winbergi sõnul ei ole veiste testimine kohustuslik Rootsis, Soomes ega Austrias, kus BSE juhtumeid pole leitud.

“Rootsis ei testi me kõiki loomi, vaid riskialuseid loomi. Kui me oma riskialuseid loomi testime, siis võib-olla leiame mõned BSE juhtumid, ma ei tea,” ütles ta.

Kõige rohkem on hullulehmatõbe esinenud Suurbritannias, kus 2000. aasta esimese kümne kuuga teatati 1101 juhtumist. Portugalis oli mullu 114 ja Prantsusmaal 111 tõvejuhtu.

Suurbritannias on vCJD tagajärrjel surnud üle 80 inimese, Prantsusmaal kaks.