"Need immigrandid ei ole suutnud integreeruda Rootsi ühiskonda ning on siin ainult selleks, et nautida riigi sotsiaaltoetusi," ütles Rootsi ajakirjanik Ingrid Carlqvist* Venemaa telekanalile RT.

"Probleem ei ole Rootsi valitsuses või rootslastes," märkis kohaliku uudisteagentuuri Dispatch International toimetaja Carlqvist.

"Viimased 20 aastat oleme näinud riiki tulemas tohutult immigrante, kellele isegi ei meeldi Rootsi. Nad ei soovi integreeruda, nad ei soovi meie ühiskonnas elada: käia tööl, maksta makse ja nii edasi."

Carlqvisti arvates tulevad inimesed nüüd riiki ainult sellepärast, et nad on teadlikult sellest, et Rootsi annab neile raha mitte millegi eest. "Nad ei taha tööl käia, nad ei taha maksta makse - nad tahavad lihtsalt siin olla ja saada palju raha. See on tõsine probleem," ütles ajakirjanik.

"Politsei võiks teha nii palju, aga [selle asemel] nad on öelnud, et üritavad teha võimalikult vähe. Nad võiksid kasutada veekahureid, nad võiksid keelata inimestel öösel tänavatel liikuda. Seaduse järgi võiksid nad kasutada paljusid erinevaid meetmeid, kuid nad ei tee seda," lisas ta.

Juba nädal aega kestnud rahutuste ajendiks on tõenäoliselt sotsiaalsed probleemid immigrantide linnaosas ja 69-aastase relvastatud mehe politsei poolt mahalaskmine selle kuu algul.

* Ingrid Carlqvist on varem korduvalt esinenud paremäärmusliku retoorikaga ning ka väljaande Dispatch International sõltumatust on varem kahtluse alla seatud.