Rahvahulk tõi kuuldavale spontaanse aplausi, kui paavsti sark Püha Peetruse basiilikast välja toodi ning altari ette punasele vaibale asetati, vahendab Yahoo AP teadet.

Paavsti lihtsal puust kirstul on peal rist ning täht M Neitsi Maarja auks.

Vatikani Sixtuse koor laulis matuseteenistuse alguses ning valgesse rõivastatud kardinalid jalutasid Peetruse väljakule.

Missa viis läbi saksa kardinal Joseph Ratzinger, kes on hetkel kardinalikogu pea ning oli Johannes Pauluse lähedane usaldusmees. Jutluses meenutas Ratzinger paavsti elu ning teda katkestas 10-l korral aplaus. Rääkides paavsti viimasest avalikust esinemisest, mil ta ülestõusmispühade ajal rahvast õnnistas ning kõneleda üritas, kippus muidu stoilisel Ratzingenile hääl murduma.

Peale kahe ja poole tunni pikkust teenistust kanti paavsti keha basiilika all olevasse krüpti.

Peetruse väljakul oli vähemalt 300 000 inimest ning need, kes väljakule ei mahtunud, vaatasid teenistust suurtelt ekraanidelt, mis linnas üles olid pandud.

Lisaks kardinalidele ja rahvamassile saabusid matustele ka pea kõik maailma liidrid, sõltumata usust, et avaldada Vatikanile kaastunnet.

Rooma kesklinnas on alates neljapäeva õhtust liiklus peatatud, õhuruum linna kohal suletud ning õhutõrjeüksused kõrgendatud valmisolekus. Pea igal suuremal ristmikul valvavad täisrelvis karabinjeerid, majade katustel valitsuse snaiperid ning linna reidil patrullivad sõjalaevad.

Poola pealinnas Varssavis kõlas kolme minuti pikkune sireen, mis tähistas matusetalituse algust, linna peaväljakule oli kogunenud üle 25 000 inimese.

Kui matusemissa lõppes, kõlasid Püha Peetruse basiilika kirikukellad ning 12 meest kandsid kirstu oma õlgadel basiilikasse, kuhu paavst maetakse.

Küpresskirst paigaldatakse tsinkkirstu ning see omakorda tammepuust kirstu. Johannes Paulus II maetakse hauda, kus enne oli paavst Johannes XXIII.