Romney välispoliitika teemaliste väljaütlemiste ja tema nõunike sõnade põhjal otsustades toovad vabariiklased ilmselt uuesti tagasi karmikäelisema ja unilateraalse välispoliitika, millest juhindusid Ronald Reagan ja George W. Bush, vahendab BNS.

"Maailmale on parem, kui USA juhtohjad enda kätte haarab. Kui jutt käib Iraani sanktsioonidest ning suhetest Hiina ja Venemaaga, siis me ei tohiks mängida mängu "Emme, kas ma tohin?"," ütles Romney juhtiv välispoliitikanõunik Richard Williamson. Ta on olnud presidentide nõunik alates Reaganist, olnud varasemates vabariiklaste valitsustes diplomaat ja oli Bushi eriesindaja Sudaanis.

Seni on äge parteisisene heitlus majandusküsimustes jätnud enda varju Romney etteheited Obama välispoliitikale. Arvamusküsitluste kohaselt on Romneyle kasulik üksikasjalike välispoliitiliste debattide võimalikult suur viibimine.

Uusima Washington Posti ja ABC Newsi uuringu kohaselt usaldab Obamat välispoliitika osas 53 ja Romneyt 36 protsenti ameeriklastest. Endiselt Iraagi ja Afganistani sõdade tõttu ettevaatlikule rahvale ei imponeeri Romney jõuline poliitika, mis võib talle novembris valimistel kahjuks tulla.

Sellegipoolest kinnitas Williamson, et Romney kampaania keskendub USA jõulise välispoliitilise liini taastamisele, vastandudes "meie sõjalise võimsuse aeglasele hääbumisele" Obama valitsuse ajal.

Eriti karm on Romney Iraani küsimuses ja on oma seisukohtadelt palju lähemal Iisraelile ja selle peaministrile Benjamin Netanyahule.

Ühel kampaaniaüritusel ütles ta otsesõnu, et Obama tagasivalimise korral saab Iraan tuumarelva, kuid tema valimise puhul see nii ei lähe.

Eelmisel kuul tabati Obama ütlemas Vene presidendile Dmitri Medvedevile, et pärast novembrikuiseid valimisi saab ta relvastuse piiramise osas paindlikum olla. See ajendas 36 Romney välispoliitikameeskonna liiget Obamale kirjutama, et talle mitmeid konkreetseid küsimusi esitada.

Vaatlejad siiski ei usu, et Romney võidu korral Obamast oluliselt hulljulgem oleks, sest teda ootab "samasugune julm ja armutu maailm, millega Obama tegeleb". Pigem on jõulised väljaütlemised kampaania osa, mitte viide Bushi-laadsele välispoliitikale.