Väitluse teemaks olid maksud, tervishoid ja valitsuse roll, mis peegeldas sügavat ideoloogilist lõhet Washingtonis, teatab Reuters.

Hästi valmistunud Romney rõhus väiksele majanduskasvule ja 8,1-protsendisele tööpuudusele, mis muudavad Obama valimiste eel haavatavaks.

„Niisiis, ma olen mures, et me oleme teel, mis on olnud lihtsalt edutu. Presidendi nägemus on väga sarnane selle, mis tal oli, kui ta neli aastat tagasi kandideeris, et suurem kulutamine, suurem maksustamine, suurem reguleerimine, kui soovite, valitsuse allavalgumine, töötab. See pole Ameerikale õige vastus,“ ütles Romney.

Mõlemad debatil osalenud kasutasid fakte ja numbreid oma seisukohtade selgitamiseks ja omavaheliste erinevuste rõhutamiseks.

Romney võis aga saada edumaa teravamate vastustega kui Obama, kes kõlas nagu professor ja oli veidi pikaldane, vaatama tema meeskonna jõupingutustele pakkuda löövamaid kommentaare.

Obama suutis Romney kaitsesse suruda seoses viimase ettepanekutega muuta USA maksusüsteemi. Obama sõnul propageerib Romney samu maksukärbete ettepanekuid, mille endine president George W. Bush 2001. ja 2003. aastal kongressis läbi surus.

„Me sattusime teele ülejäägist puudujääki ja kõik kulmineerus suurima majanduslangusega pärast Suurt Depressiooni,“ ütles Obama.

Kui Romney ründas Obama 2010. aasta tervishoiureformi, mis Romney sõnul teeb kahju tööhõivele väikeettevõtetes, ütles Obama põhimõtteliselt, et tema tervishoiuplaan on koostatud Romney programmi järgi, mille viimane Massachusettsi osariigi kubernerina ellu viis, ning see ei olevat seal töökohti hävitanud.

Romney vajas debativõitu, et suunata oma kampaania tagasi positiivsele rajale pärast mitut konarlikku nädalat.

Obama, kellel on kerge edumaa üleriigilistel küsitlustel ning kes juhib Romney ees mõnedes osariikides, kus otsustatakse lõplik valimistulemus, püüdis debatil mitte kahjustada oma positsioone.

Debati moderaator oli PBS-i uudisteankur Jim Lehrer PBS-ist oli parim võimalus saavutada suur televaatajate hulk. Debatti jälgis hinnanguliselt 60 miljonit inimest.