Endise peaministri Tony Blairi leeri kuuluvad endised ministrid Charles Clark ja Stephen Byers peavad sel nädalal läbirääkimisi, et määrata kindlaks aeg, millal teha rida varem ette valmistanud avaldusi ja poliitilisi ettepanekuid. Peaministrile kavatsetakse poliitilistes küsimustes survet avaldada kogu kuu jooksul. Kampaania eesmärk on toetada David Milibandi, kes on teatanud soovist saada leiboristide uueks juhiks ja alustada „radikaalset uut faasi”, kirjutab The Times.

Ajakirjandusse on lekkinud memo, millest selgub, et Tony Blair on Browni peale tulivihane oma pärandi kritiseerimise pärast. Memos süüdistatakse Browni „saatuslikes” eksimustes.

Peaministri toetuseks astusid välja kolm tähtsamat ministrit Alistair Darling, Harriet Harman ja John Denman.

Pärast eelmise aasta septembris toimunud katastroofilist leiboristliku partei konverentsi kirjutatud memo on arvatavasti levitatud Blairi siseringis. Selle lahjem versioon saadeti hiljem Brownile.

Nagu hiljuti selgus on varem Blairi alluvuses töötanud Miliband endise peaministriga pidevas ühenduses ja memo ajastuses nähakse Blairi-meelset vandenõu Browni kukutamiseks.

Blairi esindaja ei eitanud dokumendi ehtsust, kuid rõhutas, et Blair on 100 protsenti Browni seljataga.

Iga-aastane parteikonverents algab sel aastal 20. septembril Manchesteris. Mõjukamad kabineti liikmed on määranud selle tähtajaks, enne mida Brown peab olema suuteline oma allakäigu lõpetama.

Ametiühingud ja leiboristide vasakpoolne tiib on selgelt välja öelnud, et ei toeta Milibandi kandidatuuri partei esimehe kohale. Milibandi on süüdistatud „nartsissistlikus sööstus isikliku hiilguse suunas” ja hoiatatud, et valijad ei andesta leiboristidele omavahelist nääklemist.