Moskva linnapea Juri Lužkov on otsustanud kaunistada 9. mai võidupüha pidustusteks linna Nõukogude Liidu tollase juhi Jossif Džugašvili-Stalini suurte plakatitega, milledel selgitatakse Stalini rolli ja tähtsust Suures Isamaasõjas saavutatud võidus, teatab Interfax.

„Juri Mihhailovitš Lužkov peab oma otsuse üle vaatama. Ta pole ajaloolane, vaid linna juht," ütles Grõzlov reedel ajakirjanikele.   

Vene juhtivaid inimõiguslaste organisatsioone - ühendus Memorial lubas aga tuua Lužkovile vastuseks 9. mai juubelipidustusteks Moskva linnatänavatele stalinliku režiimi kuritegudest jutustavad plakatid.

„Võimude kavatsust täita pealinna tänavad timuka portreedega tuleb hinnata kui poliitilist provokatsiooni, kui stalinistide järjekordset „ehk läheb läbi?"- katset," ütles üleeelmisel nädalal inimõiguste büroo direktor ja Ühiskondliku Koja liige Aleksandr Brod.

Palvega kaunistada pealinn suure juhi portreedega on linna- ja föderaalvõimude poole korduvalt pöördunud pensionärid ja erinevate veteranide organisatsioonide esindajad. Stalini kujutisi pole sellistel puhkudel kasutatud aastakümneid.