69 riiki on pakkunud oma abi inimeste otsimisel ja päästmisel, teatas ÜRO humanitaarabi koordinatsiooni büroo (OCHA). Jaapani valitsus on vastu võtnud 11 linnapäästemeeskonda USA-st, Lõuna-Koreast, Austraaliast, Saksamaalt, Mehhikost, Uus-Meremaalt, Hiinast, Ungarist, Singapurist ja Suurbritanniast, teatab CNN.

Jaapani oma päästemeeskond oli Uus-Meremaal Christchurchi maavärina tagajärgi likvideerimas, kui maavärin ja tsunami Jaapanit tabasid.

„On palju ohte, mida päästemeeskonnad pole seni kogenud,” ütles Los Angelese tuletõrjeameti inspektor Don Kunitomi, kes pühapäeval koos 150 inimese ja 12 koeraga Jaapanisse saabus. „On olemas radiatsioonifaktor. Meil on radiatsioonivarustus, aga keegi pole seda kunagi tegelikkuses läbi elanud. See näeb välja osaliselt nagu Katrina üleujutuse tõttu ja osaliselt nagu Uus-Meremaa maavärina tõttu,” vihjas Kunitomi 2005. aastal USA lõunarannikut tabanud orkaan Katrinale ja eelmise aasta maavärinale Christchurchis.

Päästemeeskondade sõit katastroofipiirkonda võtab ootustekohaselt aega umbes kuus tundi. Nad liiguvad kahest bussist koosnevas konvois, milles on lisaks mitmeid veokeid ja muud tehnikat.

15-liikmeline Hiina päästemeeskond on juba alustanud tööd Ofunatos. Neil on kaasas neli tonni materjale ja varustust ja nad on valmis piirkonnas töötama kümme päeva.

Briti päästemeeskond koosneb 63 tuletõrje päästespetsialistist, kahest koerast ja meditsiinimeeskonnast. Kaasas on 11 tonni päästevarustust, sealhulgas rasked tõste- ja lõikeseadmed, et lõksu jäänud inimesi päästa.

USA rahvusvahelise arenguabi agentuur (USAID) koordineerib USA-s toimuvat tegevust Jaapani abistamiseks. USAID-i väliskatastroofide abiandmise büroo on eraldanud esmaselt 100 000 dollarit. Koordineerimismeeskonnad töötavad Washingtonis ja Tokyos.

USA saadab Jaapanisse ka energiaministeeriumi ja tuumareguleerimiskomisjoni eksperdid, et pakkuda Jaapani valitsusele tehnilist abi.

Pühapäeval alustas Jaapani rannikualadele abi jagamisega USA lennukikandja USS Ronald Reagan.

Rahvusvahelise aatomienergiaagentuuri IAEA õnnetuste ja eriolukordade keskus on pakkunud Jaapanile tehnilist abi plahvatuste tõttu Fukushima Daiichi tuumajaamas.

Rahvusvahelisel Punase Risti ja Punase Poolkuu organisatsioonil on Jaapanis 62 abimeeskonda. Jaapanisse on saadetud 187 katastroofimeditsiinimeeskonda, veel 111 on teel.

Rahvusvaheline tervishoiuorganisatsioon WHO on kõrgendatud valmisolekusse pannud oma tuumakatastroofidele spetsialiseerunud ekspertide võrgustiku, mis ootab ainult Jaapani võimude abipalvet.