Vastav komisjon langetas sellise otsuse pärast politsei ja julgeolekupolitsei hinnangute arutelu, milles viidati märkimisväärsele ohule avalikule korrale ja julgeolekule kavandatavate meeleavalduste ajal, ütles BNS-ile Riia täitevdirektori esindaja Ugis Vidauskis.

Avalduse meeleavalduse või piketi korraldamiseks 16. märtsil vabadussamba lähedal esitasid viis ühendust ja üks eraisik. Osa neist on patriootilised organisatsioonid, mis kavatsevad mälestada Teises maailmasõjas natsi-Saksamaa poolel võidelnud Läti sõdureid, kuna leiavad, et nad võitlesid ka Läti iseseisvuse eest. Teised kavatsevad protestida 16. märtsi tähistamise vastu, pidades seda natsismi õilistamiseks. Üks valitsusväline organisatsioon – saja-aastaste liikumine, on valinud 16. märtsi ja asukoha vabadussamba lähistel, et korraldada reklaamüritus, tutvustamaks inimestele võimalusi elada saja-aastaseks.

Tõenäoliselt kaebavad meeleavalduste kavandajad linnavõimude otsuse, nagu eelnevatelgi aastatel, kohtusse. Kohus peab jõudma avaldusi kaaluda enne 16. märtsi.

Nii eelmisel kui ka üle-eelmisel aastal tühistas kohus linnavõimude otsuse.

16. märtsil vabadussamba juures toimuva Relva-SS-i Läti leegioni marsid pälvivad igal aastal rahvusvahelist vastukaja. Vaatamata endiste leegionäride katsetele selgitada, et nad ei olnud SS-i liikmed, nimetatakse neid väljaspool Lätit tavaliselt SS-lasteks.