Ušakovsi sõnul mõistab ta suurepäraselt, et Lätis peab olema ainult üks riigikeel, sest see on ainuke koht, kus võib areneda läti keel ja kultuur, vahendab Läti Delfi.

„Teate, ma lugesin just internetis Lāčplēsise (Läti rahvuseepose kangelane) päeva tähistamise kommentaare. Seal oli kirjutatud: „Kui tore oli kesklinnas, sest imeväel oli kuulda ainult läti keelt.“ Minu arvates on see rumal natsionalism. Tuleks rõõmustada, kui 11. novembri kaldapealsel kõlaks ka vene keel. See tähendaks, et kõik riialased tähistavad Lāčplēsise päeva,“ ütles Ušakovs.

Ušakovs leiab, et „meie natsionalistide“ peamine probeem seisneb selles, et nende peamine eesmärk on teha venelastele halba, mitte lätlastele head.

„Kogu energia venelastele kättemaksmiseks kulutamine pole arukas. Näiteks Visu Latvijai! allkirjadekogumine vene koolide [kaotamise] teemal. Kui see hääletus toimuks ja seadused vastu võetaks, öelge, kas see aitaks lätlasi? Ma arvan, et lätlased ei paneks seda üldse tähele, nii et keskmise kodaniku jaoks on absoluutselt ükskõik, mitu protsenti – 60 või 90 – vene koolidest on üle läinud läti keelele. See algatus oli katse venelasi rünnata.“

Linnapea ütles, et andes allkirja põhiseaduse muudatuse poolt, mis kehtestaks teise riigikeele, tahtis ta näidata, et venelastesse ei tohi nii suhtuda. Selle asemel tuleks aru saada, et mõnedele poliitikutele on kasulik toetada etnilist vaenu.

„Las lätlased räägivad normaalselt, rahulikult ja mõistlikult – mitte mulle, sest mina saan kõigest aru – aga ülejäänud venelastele, et on olemas poliitikud, kes lõikavad kasu oma natsionalistlikest mängudest. Probleem pole lätlastes, vaid poliitikutes, kes tahavad kogu aeg venelasi rünnata. Mul pole teist võimalust öelda valijatele, et mitte lätlased, vaid läti poliitikud ignoreerivad neid täielikult,“ ütles Ušakovs.