Riia lennujaama Coffee Nationis Berliini lennukit oodanud Andris G. kaebas, et ettekandja keeldus temaga läti keeles suhtlemast, kuigi seda nõuavavad Läti seadused. Lisaks väidab mees, et vastuseks tema pretensioonile nimetas ettekandja teda „fašistiks“, kirjutab Läti ajaleht Diena.

Mees väidab, et solvus selle peale, ning kallas stressi tõttu kogemata tütarlapsele kohvi sülle. Kohviku juhtkond väidab aga vastupidist ning, et videosalvestuselt on selgelt näha kuidas vihane Andris tahtlikult naise peale kohvi valab.

Kohale kutsutud politseinikud tegid mehele protokolli ning 50-latise (1105 krooni) trahvi huligaanitsemise ja ebatsensuursete väljendite kasutamise eest. Lõppkokkuvõttes jäi närviline lätlane maha oma Berliini lennukist ning nõuab nüüd kohvikuketilt 165,6 latti (3660 krooni) maksnud lennupileti hüvitamist.

Lätlase sõnul ta ise oskab vene keelt, kui eelistavat riigikeeles rääkida. Lisaks olevat tütarlaps öelnud, et on pärit Ukrainast ning võib transiittsoonis rääkida sellises keeles nagu tahab.

Andrise pretensiooni toetas ka Läti riigikeelekeskuse esindaja, kes lubas Coffee Nationit kontrollida ja märkis, et lennujaama transiittsoonis, kus asub kohvik, kehtivad samuti Läti seadused, kaasa arvatud keeleseadus.